Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2022-9-19 KL. 12:00

24 scener och områden på Bokmässan

Av Thomas Edgren

För första gången på tre år kommer Bokmässans besökare få uppleva en ”vanlig” Bokmässa i september, med myllrande mässgolv, seminarier, montrar och scenprogram. I 2022 års scenprogram finns 24 olika scener och områden.

24 scener och områden på Bokmässan
Förra årets nyhet Yttrandefrihetstorget – en av alla scener på årets Bokmässa i Göteborg med samtal om demokrati och mänskliga rättigheter. Foto: Bokmässan

Den 22 september slår portarna upp till Bokmässans stora återkomst på Svenska Mässan i Göteborg. Besökarna kommer att få återstifta bekantskapen med flera publikfavoriter på mässgolvet, men också lära känna spännande nykomlingar.

- Om seminarieprogrammet är Bokmässans hjärta så är det myllrande mässgolvet med montrar, scener och områden Bokmässans ryggrad. Vi är otroligt glada över att vara tillbaka med full kraft på mässgolvet igen med fantastiska utställare och samarbetspartner som skapar innehåll för besökarna om allt mellan himmel och jord, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan.

Ett av årets teman är Klimatkrisen och detta kommer att uppmärksammas på ett särskilt klimatområde i D-hallen på mässan där nya Klimatscenen är mittpunkten. Här möts författare, forskare, journalister och aktivister i samtal om vår tids ödesfråga. Scenprogrammet arrangeras av Bokmässan, Climate Live/Fridays for Future, Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet och Tankesmedjan Global utmaning, med medel från Formas.

Ytterligare ett tema är Crimetime. Spänningsfestivalen tar plats på andra våningen med två scener i form av Häktet och Kåken, i år förlängt med en dag.
Under torsdagen gästspelar Göteborgs Stad på ytan med premiären för Göteborgs Stads kultur- och skolscen som återknyter till stadens engagemang i litteraturstadsarbetet inom Unescos nätverk för kreativa städer.

Förra årets nyhet Yttrandefrihetstorget är tillbaka med samtal om demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för detta. Arrangörer är ICORN, Bokmässan, Göteborgs Stads kulturförvaltning, Hanaholmen och Jonsereds Herrgård Göteborgs universitet.

Bokmässans populära område Mat & Livsstil i E-hallen är i år grönare än någonsin. Här kan besökarna smaka oliver i den lummiga Food Courten, mätta magen med sydafrikansk och vegetarisk streetfood eller bli inspirerad på Mat & Livsstilsscenen/Kock-scenen av ett matigt scenprogram där livsstilsfrågor varvas med kockframträdanden.
I området finns även Studiefrämjandets Grön Scen, med fokus på trädgård och klimatfrågor och The Book Affairs törstsläckande Juicebar.

Barn- och ungdomsområdet är Bokmässans lekplats för de yngsta besökarna. Här kan du fira Alfons födelsedag med pannkakor och Festis, hitta skurken som tagit Bamses dunderhonung och klappa käppisar i Mulles Käpphästcup.
I Barnsalongen bjuds det på ett scenprogram fyllt med skojiga workshops, högläsning, teater, pyssel och mycket mer. Barnsligt kul för alla barn mellan 3 - 12 år.


Fotnot.
Dessa scener och områden tar plats på mässgolvet i år: Se Människan, Lärarscenen, Klimatområdet med Klimatscenen, Crimetime Häktet, Crimetime Kåken, Göteborgs Stads kultur- och skolscen, Biblioteksscenen, Forskartorget, Feelgood-scenen, Yttrandefrihetstorget, Globala Torget, Mat & Livsstilsområdet med Mat & Livsstilscenen/Kock-scenen, De litterära sällskapens scen, Barn- och ungdomsområdet med Barnsalongen, Litteraturscenen, Rum för poesi, Skrivascenen, Serie- och fantastikscenen, Rum för översättning och Grön scen.


PÅ STARTSIDAN JUST NU