Klik venligst
BOXHOLM 2020-10-22 KL. 12:02

Nu lägger Ramevik (S) egna åsikterna åt sidan

Av Anton Rimstedt

BOXHOLM. Förra veckan slog Stig Adolfsson med ordförandeklubban för sista gången och under måndagen tillträdde Annsofi Ramevik (S) som ordförande i Boxholms kommunfullmäktige. Hon lämnar nu sina andra politiska uppdrag för att leda fullmäktiges arbete.

Nu lägger Ramevik (S) egna åsikterna åt sidan
Annsofi Ramevik (S). Foto: Privat.

Som kommunfullmäktiges ordförande har man mer av en ceremoniell roll att representera kommunen och i själva fullmäktige är man den som leder mötena och fördelar ordet. En lokalpolitikens talman om man så vill.

– Jag kommer ju representera hela kommunen på ett annat sätt än vad jag har gjort tidigare, säger Annsofi Ramevik.

Nu ska hon vara objektiv och fördela ordet snarare än att uttrycka sina egna åsikter, som hon har gjort tidigare när hon har suttit i socialnämnden och varit ersättare i både kultur- och fritidsnämnden och i kommunstyrelsen.

– Jag tycker det är kul när det verkligen blir debatt i talarstolen, sen får det inte bli personliga påhopp och det är ju där som jag får gå in och styra.

Känner du att du har den pondusen?

– Ja, det tror jag.

Har du den diplomatiska ådran att lägga undan dina egna åsikter?

– Ja, det har jag. Och så här jag ett gott samarbete med alla andra partier i andra sammanhang, så jag tror det kommer gå jättebra.

Kommunpolitiken i Boxholm har nästan alltid dominerats av Annsofis egna parti, Socialdemokraterna. Länge hade S egen majoritet. I valet 2018 fick partiet 44 procent och är det klart största partiet i kommunen. Att Boxholms kommun så kraftigt domineras av ett parti och att det i princip bara är fyra partier (S, M, C och SD) som får röster ser Annsofi Ramevik som ett problem.

– Om inte befolkningen vill engagera sig så blir det ofta de stora starka partierna som blir kvar. Vänstern och Kristdemokraterna sitter ju också i kommunfullmäktige, men vi har ju inget miljöparti här i Boxholm längre, säger Ramevik.

Hon tror att dominansen från de fyra partierna beror på ett bristande lokalt engagemang.

– Det är svårt att få folk i mindre kommuner att engagera sig politiskt.

Ramevik efterlyser unga Boxholmsbor som vill engagera sig politiskt.

– Det är många som kommer avgå nu den närmaste tiden för att de helt enkelt går i pension. Vi måste ha in lite yngre krafter i Boxholm. Jag tror att intresset finns, det är bara att man ska ta steget och engagera sig i ett politiskt parti.

Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU