Klik venligst
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Av Lotta Hofström

BOXHOLM. Kattungen Stumpan låg ensam och föräldralös under ett plåtskjul tills familjen Sanfridsson räddade henne och ordnade med en bonusmamma.

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
En kattbonusmamma utlystes på Facebook, så att Stumpan kan "dia och lära sig lite vett och etikett". Foto: Lotta Hofström

Efter midsommarhelgen hittades en svart katt påkörd på 32:an i Sommen. Ett par dagar senare hörde Christina Sanfridsson ett udda oväsen från Arona foderfabrik i närheten av sin bostad.
– Det var svårt att avgöra vad som lät. Det är mycket fiskmåsar där. Stumpan, vi kallar henne så, skrek så dant så jag trodde först att det var en fiskmås. Men där låg hon, under ett plåtskjul. Min man fick krypa under och hämta henne, berättar Christina.

FAMILJEN insåg att den lilla krabaten, som då knappt var tre veckor, behövde en mamma – och det inom kort, annars skulle hon inte överleva.
Så de efterlyste en kattmamma med ungar på Facebook, så att ungen skulle kunna "dia och lära sig lite vett och etikett".
– Vi testade med en mamma i Sommen, men hon ville inte ta den till sig, säger Christina.

Den lilla kattungen var uttorkad, sökte närhet och försökte tutta på en filt. Men allt de kunde ge henne, förutom deras varma famnar, var mixad kattmat genom en spruta.
– Jag satt uppe så att hon fick mat. Hon var hos oss knappt ett dygn, säger Rebecca.

FÖR SÅ hörde Christinas kompis Elisabeth Åsberg av sig. De hade en kattmamma som både hade egna ungar, födda 24 maj, och erfarenhet av adoptivbarn!

Christina och dottern Rebecca satte sig i bilen med Stumpan och for till Boxholm, där den nya familjen väntade: mamma Ester, en bror som också har svart päls och två systrar, en sköldpaddsfärgad och en orange.
– Det gick jättebra direkt!, säger Christina.
– Det är andra gången Ester är adoptivmamma/bonusmamma. Hon hade en liten förra året också. Ester är sex år och har haft flera kullar, säger Elisabeth.

NÄR Stumpan är tolv veckor ska hon få flytta hem till familjen Sanfridsson, men först ska hon växa till sig i Esters goda vård. Sedan Stumpan kom till nya mamman tuttar hon så mycket hon kan.
– Hon äter och lägger på sig, säger Christina och tittar ödmjukt på lilla Stumpan som ligger tätt, tätt intill sin snälla bonusmamma.

Slutet gott, allting gott.


Nu har Stumpan fått både bonusmamma och bonussyskon hemma hos Elisabeth Åsberg i Boxholm. Foto: Lotta Hofström



"Jag satt uppe så att hon fick mat. Hon var hos oss knappt ett dygn", säger Rebecca. Här med lilla Stumpan. Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU