Klik venligst
BOXHOLM 2020-3-20 KL. 12:26

Kamp om framtiden för ridskolan som fyller 50 år

Av Lotta Hofström

BOXHOLM. Boxholms ridklubb firar 50 år 2020. Men för att verksamheten på Stora Målen ska kunna fortsätta måste ridhuset renoveras och ett nytt stall byggas.

Kamp om framtiden för ridskolan som fyller 50 år
Boxholms ridklubb firar 50 år 2020. Men för att verksamheten på Stora Målen ska kunna fortsätta måste ridhuset renoveras och ett nytt stall byggas, säger Cricko Hjärtkvist, Elleonor Edberg, Christian Wallertz. Här med Estelle. Foto: Lotta Hofström

Nu sätter ridklubben hoppet till kommunen. Med drygt 1,5 miljoner skattepengar skulle ridskolans framtid vara säkrad.

Efter 50 år av ridskoleverksamhet är det dags att rusta för framtiden. Cirka 80 barn och vuxna är engagerade i ridklubben, vissa för andra och tredje generationen.

EN SOM engagerat sig i ridskolan under alla år är Cricko Hjärtkvist. Hennes hjärta har bultat för verksamheten på Stora Målen sedan barnsben.
Idag bor hon i ett hus bredvid.
– När jag var mellan 9 och 15 år hängde jag här jämt, minns hon. Här är det familjärt, alla känner alla, alla hälsar på alla. Jag har så mycket minnen härifrån, och minnen är vad jag vill ge till nya ungdomar! Jag vill att barn ska komma hit, även om de inte rider, och kunna klappa en häst och njuta av den fantastiska miljön, säger hon.

50 ÅR av ridlektioner, läger och tävlingar som Cricko Hjärtkvist hoppas bli minst 50 år till.

Det var 1970 som den gamla ladugården blev stall och ridklubben bildades. Idag är stallet nedgånget, men också inte lagligt ur arbetsmiljö- och djurhållningssynpunkt. Stallgångarna är till exempel för smala, vilket gör att en rullstol till exempel inte får plats.
– Och vårt grundkoncept är att vara öppet för alla, säger Christian Wallertz från ridklubbens styrelse.

UNDER den senaste tiden har ridklubbens styrelse arbetat hårt med att ta fram underlag för renovering och nybygge samt söka pengar till genomförandet. Det är Boxholms kommun som äger fastigheterna medan ridskolan har nyttjanderättsavtal. För att kunna göra den nödvändiga upprustningen behövs drygt 6-7 miljoner kronor.

Kommunens arbetsutskott har nyligen sagt ja till att ge drygt 1,5 miljoner kronor samt teckna ett tolvårigt nyttjanderättsavtal. Frågan ligger nu hos kommunfullmäktige.
Om kommunen kan sticka till pengar så är Allmänna arvsfonden beredda att bidra med över fyra miljoner/70 procent. Klubben söker också med ljus och lykta efter fler sponsorer, förklarar Wallertz.

FÖR att förenkla kommunens beslut har klubben tagit fram offerter på upprustningen.
– Vi är en ridklubb med realistiska och mål och förväntningar. Det ska inte vara någon lyx utan säkert, praktiskt och funktionellt. Vi vill försöka hålla nere kostnaderna för kommunens del, säger Christian Wallertz.

Det nya stallet planeras att byggas snett bakom gamla stallet, som ska göras om till förråd för bland annat foder.
– Nu måste vi köpa små foderbalar för att vi inte har plats och de är dyrare. Vi behöver kunna förvara storbal, säger Elleonor Edberg.

Just nu finns tio ridskolehästar och ungefär lika många privata hästar i gamla stallet. I det nya vill man ha ett par platser till, för att kunna utöka.
– Vi vill kunna ha olika hästar för olika sorters inriktningar i verksamheten, säger Elleonor Edberg.

FÖRDELEN med Boxholms ridklubb, menar de, är att de har små ridskolegrupper och en kultur där vänlighet är i fokus. Därför pendlar barn och vuxna ibland långt, som från Tranås, Skänninge och Boet, för att delta i lektioner eller annan verksamhet just här.
– Ett litet ridhus i jämförelse med stora anläggningar ger personliga grupper. Här har vi ingen hierarki, god attityd och god kvalitet. Vi har max sju i varje grupp. Andra kan ha 10-12 i gruppen, säger Elleonor Edberg.

Även om finansieringen är ett orosmoln ser både hon, Cricko Hjärtkvist och Christian Wallertz ljust på ridklubbens framtid.
– Vi gjorde ett plusresultat, inget stort men ändå, vilket är ett bevis på att verksamheten är levande och går runt. Vi kan inte lägga ned det här - vi ska ha en levande landsbygd, säger Christian Wallertz.


Om finansieringen löser sig ska gamla stallet bli förråd. Foto: Lotta Hofström"Vi vill kunna ha olika hästar för olika sorters inriktningar i verksamheten", säger Elleonor Edberg för ridklubbens styrelse. Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU