Klik venligst
BOXHOLM 2021-10-4 KL. 23:13

”Ett kulturarv som boxholmarna identifierar sig med”

Av Anton Rimstedt

BOXHOLM. Den som eventuellt trodde att intresset för lokalproducerad ost hade fått sig en törn i Boxholm efter den utdragna tvisten med Arla om mejeriet, den får tänka om. För när Glada bonden lanserade den nya ”Äkta Boxholms ost” i förra veckan så ringlade kön lååååång.

”Ett kulturarv som boxholmarna identifierar sig med”
Kön utanför mejeriet i Boxholm skojade man inte bort när Glada bonden lanserade den nya osten. Foto: Anton Rimstedt.

Undertecknad, som uppenbarligen inte hade förstått kraften som den lokala ostproduktionen har i Boxholm och stoltheten som finns kring det, trodde knappt mina ögon när kön utanför mejeriet ringlade sig, ja säkert uppåt 100 meter lång (med reservation för dåligt ögonmått).

Efter att Arla bestämde sig för att lägga ner den lokala produktionen för tre år sedan, följde sedan försäljningen av mejeriet, som i sin tur ledde till en tvist mellan Arla och kommunen. Nu har Glada bonden åter dragit igång lokal ostproduktion i mejeriet i Boxholm och förra tisdagen var det lansering av den nya osten. Och hela Boxholm var där. Nej, inte riktigt, men känslan var något åt det hållet.
– Ja, det är nog hela Boxholm och halva Linköping. Nej, men det är fantastiskt och det betyder mycket. Osten betyder mycket för boxholmare. Ett kulturarv som boxholmarna identifierar sig med, säger Anders Birgersson, Glada bondens ordförande.

I kön hördes också folk från andra delar av Östergötland, bland annat flera Mjölbybor var sugna. Men tydligt är att mejeriet är en del av själva Boxholms, eller ska vi kanske säga Äkta Boxholms, hjärta.
– Jag hade nog ganska stora förhoppningar, men det är mer folk än vad jag trodde. Det har funnits ett enormt tryck ifrån vår ”supporterklubb” Boxholmsostens vänner, de har sett fram emot det här. Hela Boxholm har sett fram emot det här, säger Anders Birgersson.

Även om Glada bonden såklart vill föra en stolt tradition vidare så är det trots allt nya produkter av en ny aktör, och det återstår att se vilken lycka man får med försäljningen på sikt, när dagen har gått och nyfikenheten är stillad.
– Idag presenterar vi två stycken ostar i en produktgrupp i Glada bondens mejeri som heter ”Äkta Boxholms”. Det är en gräddost och en ”mästarost”, det är en mellanlagrad, lite mer smakrik variant. Sedan kommer det komma ytterligare ett par ostar inom en ganska snar framtid.

Mitt i intervjun med Anders Birgersson kommer en liten kille fram till oss med en ostbricka med smakprover av den nya gräddosten. Såna brickor syns i princip överallt längs med den långa kön.
– Tack, jag har fått tillräckligt nu, men bjud reportern, säger Anders Birgersson till killen, som artigt sträcker ostbrickan till mig.

Tack! Nu fick jag visst två.
– Varsågod!

Anders Birgersson har hunnit prata med en del folk i den långa kön.
– Jag hör bara positivt hittills, men sen är det ju självklart de positiva som är här. Men många boxholmare känner en stolthet.Anton RimstedtBåde provsmak och försäljning erbjöds framme vid "disken". Foto: Anton Rimstedt.Anders Birgersson, nöjd ordförande i Glada bonden. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU