Klik venligst
BOXHOLM 2022-4-6 KL. 11:43

”Det här är en brytpunkt i vår historia”Det säger Peter Johnsson, författare till boken ”Ukraina i historien”

Av Mia Karlsvärd

MALEXANDER ”Utlämnade åt sig själva i den konflikt som präglade hela 2014 är risken överhängande att Ukraina och Ryssland, och därmed Europa, för första gången sedan andra världskriget drivs in i en stor väpnad konflikt”, så avslutar Peter Johnsson, journalist och historiker sin bok ”Ukraina i historien” utgiven 2015. Den historiska boken som nu är högaktuell.

”Det här är en brytpunkt i vår historia”Det säger Peter Johnsson, författare till boken ”Ukraina i historien”
Peter Johnsson, journalist och historiker föreläser om Ukraina i Motala på onsdag och i Malexander på påskdagen. Foto: Mia Karlsvärd.

Trots att Ukraina i århundranden varit utsatta för ockupation och trots att Ryssland annekterat delar av landet 2014, är det först nu som vi fått upp ögonen för landet.

Peter Johnsson skrev boken ”Ukraina i historien” för att fylla i den stora kunskapsluckan som många av oss svenskar har om landet i öst. Landet som många av oss vetat lite om innan de första bomberna föll den 24 februari 2022.

Peter Johnsson är journalist och historiker och har arbetat som korrespondent i Central- och Östeuropa i närmare fyrtio år. Han har gett ut flera böcker utifrån sina kunskaper om länderna han bevakat.

Tillsammans med sin fru Jolanta Johnsson har han bott i Polen under sin tid som korrespondent. Peter Johnsson är sedan några år tillbaka bosatt i Malexander. Paret har precis sagt upp lägenheten i Warszawa och till sommaren är de båda bosatta i Malexander.

Bland flyttlådor på golvet och travar av böcker på borden i deras hus i Malexander försöker Peter Johnsson förklara Ukrainas nuvarande situation och landets historia.

– Jag skrev boken efter invasionen i Krim. Jag ville få svenskarna att förstå att ukrainarna är ett eget folk, med ett eget land. Ukraina var ett okänt land för svenskarna och har behandlats styvmoderligt, säger han.

Jag berättar för Peter Johnsson hur jag skämdes över min okunskap när ryssarna gick in i Tjernobyl. Hur jag i min enfald trodde att staden som är mest känd för kärnreaktorkatastrofen, var en del av Ryssland.

– Också i den akademiska världen har Ukraina varit invävt i den ryska historien. I de historiska böckerna i tre band om Ryssland nämns inte Ukraina. Det fanns ingen svensk litteratur skriven om Ukraina som land och dess historia. Bara den bild som Ryssland skapat om Ukraina, säger Peter Johnsson.

Han berättar hur landet sedan århundranden varit en plats för strider och ockupation, ett land som varit ockuperat av andra länder i flera omgångar.

Peter Johnssons har som journalist bevakat Central- och Östeuropa och varit med om alla revolutionerna i de länderna sedan 1980.
– För att förstå vad som händer idag i Ukraina måste man förstå Ryssland och Ukrainas särhistoria. Putin vill inte återskapa Sovjetunionen. Han vill återupprätta det ryska imperiet.

Peter Johnsson berättar om hur Putin i många tal citerat högerradikale tänkaren Ivan Iljin, som 1933 gratulerade Hitler vid dennes maktövertagande. Peter Johnsson tipsar om boken ”I Putins huvud” skriven av den franska författaren Eltchaninoff.

– Man tror knappt sina öron när Putin pratar om historien. Där han säger att Krim skulle varit en del av Rysslands historia och har varit det under evig tid. Krim har en egen historia. Putin har aldrig accepterat det självständiga Ukraina, säger Peter Johnsson.

Han berättar hur Putin vid flertal tillfällen försökt att styra och behärska Ukraina. Han nämner bland annat förfalskandet av presidentvalet 2004 och den militära invasionen av Krim 2014.

–Varje försök som Putin gjort, har bara lett till att landet blivit mer enat, ukrainarna har aldrig varit så sammansvetsade som de är idag.

När vi pratar om framtiden säger Peter Johnsson:
–Ryssland som vi lärt känna de senaste årtionden kommer upphöra. Beroende på hur kriget slutar, likaså Europa. Europa kan inte återgå till vad det var innan den 24 februari. Det här är en brytpunkt i vår historia, säger Peter Johnsson.

Mia Karlsvärd
– Ryssland som vi lärt känna de senaste årtionden kommer upphöra, säger journalisten och historikern Peter Johnsson. Foto: Mia Karlsvärd.Peter Johnssons bok "Ukraina i historien" är högaktuell. Foto: Mia Karlsvärd.


Lyssna på Peter Johnsson:
Ukraina-afton, påskdagen, Malexander föreningshuset, klockan 17.00. En föreläsning med frågestund om Ukraina. Inträde 100 kr som går oavkortat till Ukraina.

PÅ STARTSIDAN JUST NU