Klik venligst
ÖDESHÖG 2020-2-20 KL. 07:00

Så skapas en attraktiv och levande hamn i Hästholmen

Av Carolina Fransson

ÖDESHÖG. Ett större badområde, ytterligare en lekplats, cykelparkering, gång- och cykelväg, färre ställplatser och en flytt av uthyrningsstugorna närmare restaurangen. Det är förändringar som kommer att ske i Hästholmens hamn under 2020, berättar Peter Kenell, vd för Ödeshögsbostäder.

Så skapas en attraktiv och levande hamn i Hästholmen
Såhär kommer Hästholmens hamn att se ut framöver. Karta: Ödeshögs kommun

Ödeshögsbostäder och Ödeshögs kommun vill skapa en mer attraktiv och levande hamn i Hästholmen. Under flera år har man arbetat med att utveckla hamnen och dess nuvarande verksamheter samt tillföra bostäder och ytterligare service. Samhällsbyggnadsnämnden har tagit fram ett visionsdokument för Hästholmen som är kopplad till kommunens översiktsplan.

Nyligen drogs vägen i hamnen om, vilket möjliggör för de ovan nämnda förändringar som man kommer att göra i år.

PETER Kenell berättar också att man vill minska biltrafiken. Att underlätta för cykel- och gångtrafikanter är något man arbetat med sedan 2012.
– Vi vill flytta bilparkeringarna lite längre bort från hamnen för att skapa en bättre miljö, men det ska fortfarande gå att köra där och det är viktigt att man tar sig fram till båtarna och att transporter tar sig fram till restaurangen. Det blir inte färre parkeringsplatser - tvärtom fler- men vi flyttar dem lite längre bort. Vi har till exempel byggt en parkering vid Stationsvägen, säger han.

VILKA förändringar planerar ni under 2021?
– Nästa steg, som vi kommer att ta 2021, är att se över byggrätten. Där har vi intressenter på gång. Det är en ny krögare till restaurangen och det finns planer på att öppna en uteservering där. Sen ska vi dra mer el och vatten ut till bryggorna - och se över andra servicefunktioner, säger han.

DEN nya lekplatsen, som är anpassad för mindre barn, kommer att bli ett komplement till den som redan finns vid Hamngatan för lite äldre barn. Den är ett steg i att skapa en mer levande hamn, menar han.
– Vi ser också gärna att det kommer fler entreprenörer till Hästholmen. Det finns en restaurang och 31:ans glass som är en jättestor dragare. Men vi och kommunen ser gärna att det kommer fler och vill möjliggöra för fler företag att etablera sig här, säger han.

FLER bostäder planeras också i Hästholmen. Enligt en enkät som Ödeshögsbostäder genomförde för något år sedan är det främst hyresrätter i storlekarna tvåor och treor samt 65 + boenden som efterfrågas här. Planen är att det ska bli cirka 15-20 bostäder i hamnområdet.
– Om det är Ödeshögsbostäder som kommer att bygga dem eller om det blir någon annan aktör är ännu inte klart. Det är många byggbolag som hört av sig till kommunen och är intresserade av att bygga i Hästholmen, säger han.

På frågan om när allt är klart svarar han - aldrig. Hästholmen är en plats i ständig utveckling, menar han.
– Allt byggs utefter efterfrågan, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter