Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-3-19 KL. 11:08

Riksdagsledamoten Ek (C): ”Är vad Östergötland behöver när krisen är över”

Av Anton Rimstedt

ÖSTERGÖTLAND. När Centerpartiet i Ödeshög hade årsmöte i slutet av februari hade de bjudit in östgötska riksdagsledamoten Magnus Ek som talare. Efter mötet fick Östgötatidningen en pratstund med Magnus Ek om både Ödeshög, läget i politiken och hans roll som ung riksdagsledamot.

Riksdagsledamoten Ek (C): ”Är vad Östergötland behöver när krisen är över”
Magnus Ek (C). Foto: Pressbild Centerpartiet.

Magnus Ek valdes in i riksdagen för Centerpartiet på ett östgötskt mandat 2018, då en 24-årig ungdomsförbundsordförande från Valdemarsvik. Nu är han en 27-årig riksdagsledamot med erfarenhet från en av de mest turbulenta mandatperioder som en svensk riksdag har sett i modern tid. Den erfarenheten får honom inbjuden till bland annat partiets årsmöte i Ödeshög, som inledningstalare.

– Det blir ju annorlunda i dessa tider. Jag satt hemma i Gryt och pratade med Ödeshög, säger Magnus Ek och fortsätter:

– Det är alltid trevligt att träffa andra centerpartister. Ännu mer det här året när man är lite svältfödd på det som är en stor del av riksdsgsuppdraget, att vara ute och träffa folk. Då blir man lite extra glad att tala för, och med, partikollegorna.

– Jag talade en hel del om läget i politiken och riksdagsuppdraget. I botten av hela coronapandemin har vi ju utmaningen att ställa om till ett hållbart samhälle med allt vad det innebär. Vi pratade mycket om Östergötland, men inte jättemycket specifikt om Ödeshög. Men vi pratar en hel del om pandemin såklart, men också om infrastrukturen i länet, säger Magnus Ek.

Han, som en av Östergötlands representanter i riksdagen, kallar sig själv lokalpatriot och värnar mycket om det lokala näringslivet. I västra länsdelen, kring Ödeshög och Vadstena i synnerhet, är näringslivet tydligt kopplat till turismen och där efterlyser Magnus Ek mer stöd.

– Det måste finnas en aktiv politik som hjälper de kommuner och företag i Östergötland som är beroende av turistnäringen, säger han och fortsätter:
– Sedan gäller det att blicka framåt också. Vad Östergötland behöver när den här krisen är över är att ännu mer koppla ihop oss med arbetsmarknadsregioner både norrut, mot Stockholm, men också söderut mot kontinenten.

Hur har då tiden i riksdagen varit för Ek, som också är Centerpartiets miljöpolitiska talesperson?

– Det har varit intensivt på det bästa möjliga sättet kan man säga. Jag visste att jag ville in och jobba för Östergötland, men också framför allt med miljö- och klimatfrågor och det är också det jag gör. Under året som har varit har vi till exempel förhandlat Sveriges första strategi för en cirkulär ekonomi.

För två veckor sedan publicerade Östgötatidningen en intervju med den miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine, vars fokus ligger mycket på frågor kring biologisk mångfald. SOm miljöpolitisk talesperson har också Magnus Ek till viss del de frågorna på sitt bord och han har lite annorlunda ingångar i frågorna än sin östgötska riksdagskollega.

– Det blir väldigt ofta en debatt om skog eller om varg. Det är ju viktiga frågor, men då tror jag att vi ofta missar en viktig sak. Väldigt många av de arter som är hotade i Sverige är arter som lever I jordbrukslandskapet och som är hotade för att jordbruket är förändrat. Vi behöver se till hur vi sköter naturen och landskapet. För det här är arter som behöver att man brukar marken, säger Magnus Ek.

Det du säger är alltså att förändringen av jordbruket över tid och förändrade jordbruksmiljöer som levnadsmiljöer har varit förödande för vissa arter?

– Det är precis huvudet på spiken.

Vad kan du göra mer för att lyfta fram och sätta ljus på de här miljöfrågorna, till exempel kring biologisk mångfald?

– Jag har några fantastiska plattformar. Det ena är att göra det som vi gör just nu, att vi lägger tid på det i en intervju och talar om de frågorna. Sen har vi alla de här verktygen som finns i riksdagen också. Att dels utveckla partiets politik, att vi får en hel centerrörelse som gör bra politiska ställningstaganden i frågorna. Sedan kommer vi till de formella besluten, att se till att vi får med det när vi förhandlar budget med regeringen. Där har vi fått med satsningar för att till exempel skydda och stärka våtmarker, som är jätteviktiga både för vattenresurserna och för den biologiska mångfalden.


Anton Rimstedt

PÅ STARTSIDAN JUST NU