Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-11-1 KL. 14:30

Humor blandas med allvar på kulturveckan i Hästholmen

Av Ksenia Emelianova

HÄSTHOLMEN. Kulturveckan i Hästholmens bygdegård har pågått från söndag den 24 oktober till lördag den 30 oktober. Besökarna fick inblick i satirkonst och livet under kriget samt möjlighet att uppträda och skapa själva.

Humor blandas med allvar på kulturveckan i Hästholmen
Besökare på EWK-utställningen. Foto: Camilla Linusson.

Det gällde fritt inträde till alla programpunkter och man kunde skänka en frivillig summa om man ville. För att undvika trängsel skulle besökarna förboka biljetter till några av aktiviteterna.

Kulturhelgen ”Yttrandefrihet & demokrati” invigdes av kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson som tände ett ljus för demokrati i stället för att klippa band. Satirkonstutställningen ”VÄSSA PENNAN” med den politiska konstnären och karikatyrtecknaren Ewert Karlsson, känd under signaturen EWK, har varit öppen under hela veckan sedan invigningsdagen. Utställningen turnerar runtom i Sverige och är nu på besök i Östergötland.

Man fick veta mer om Ewert Karlsson från EWK-sällskapets ordförande Lars-Olof Johanssons föredrag då han berättade om Ewert Karlssons barndom, konstnärskap och samhällsengagemang. Sedan tog Ödeshögs kulturskolans orkester ansvar för underhållningen och spelade för publiken.

– Invigningen har varit lyckad. Det kom 45 besökare. Annicki Oscarsson höll i tänkvärt tal om demokrati. Jag som är kulturkontakt i Östgötadistriktet ville verkligen få satirutställningen hit. Många uttryckte att den var jättebra och Ewert Karlssons roliga skämt fick dem att skratta. Vi är glada att folk har tagit sig tid för att se utställningen ordentligt eftersom den kräver eftertanke, säger ordförande i bygdegården Camilla Linusson.
Camilla Linusson jobbade med att anordna kulturveckan tillsammans med elva andra. De anordnade aktiviteterna och fikaförsäljning. Volontärer vaktade utställningen på kvällarna under en hel vecka.
Oscarsnominerad Dokumentär ”Till min dotter” om kvinnans liv mitt i kriget visades på tisdag. 26 gäster såg filmen.

– Den här filmen är en av mina starkaste upplevelser från den här veckan. Den är så otrolig mäktig att det gör ont i hela kroppen. Samtidigt lyfter den alla sidor av människoliv under kriget på ett varmt och kärleksfullt sätt.
Det var gladare stämning vid veckans slut. Åtta uppträdanden anmäldes till öppen scen på KnytPoesi Vässade pennor bland annat Ola Persson med hemligt program. På lördag höll illustratören Bettina Johansson och fotografen Mia Karlsvärd i workshop i ritning och fotografi för hela familjen.

– Jag har varit i kontakt med Bettina Johansson länge. Hon skulle ha kommit till bygdegården och berätta om hur man producerar en bok mycket tidigare men vi fick vänta på grund av corona. Hon är en underbar konstnär och det var fantastiskt att se henne skapa improvisationsmålning, berättar Camilla Linusson.

Kulturveckan lockade över 300 besökare.


Ksenia Emelianova


PÅ STARTSIDAN JUST NU