ÖDESHÖG 2021-10-15 KL. 19:18

Facebookupprop gav resultat – fler kom på Saga bio

Av Ksenia Emelianova

ÖDESHÖG. Saga kulturföreningen har räddat biografen i Ödeshög från nedläggning och moderniserat hela kulturhuset. Men det blir svårt för dem att gå runt om biljettintäkter fortsätter att minska.

Facebookupprop gav resultat – fler kom på Saga bio
Saga Bio Ödeshög. Foto: Privat

När kulturhuset Saga skulle säljas ville Ödeshögs kommun inte köpa den trots att kommunen redan hade investerat stora summor pengar i en digital bioanläggning till byggnaden. Biografen och andra kulturverksamheter förlagda till kulturhuset höll på att försvinna eftersom de skulle hamna i privat ägo. Den privata aktören ville förvandla kulturhuset till en lagerlokal. För att motverka detta köpte en ideell organisation Saga Kulturföreningen huset.

Föreningen satsade på att modernisera lokalen genom att måla om övervåningen och renovera belysningen. Föreningsmedlemmar började även att bedriva nya verksamheter, bland annat öppnade galleriet där nu pågår en fotoutställning. Det kostar ingenting att ställa ut sina verk på kulturhuset men galleriet tar en provision på försäljningar.

– Besökarna kunde tycka att det var slitet där inne innan renoveringen men vi har gjort fint i alla rum. Vi vill att allmänheten delar vår glädje över att föreningen äger huset, säger Marianne Majsa Andersson, styrelsemedlem i Saga Kulturföreningen.

Bioverksamheten är en av de viktigaste för föreningen. Det finns en speciell biogrupp som består av åtta entusiaster. De planerar vilka filmer som ska visas, beställer, hämtar och hänger upp filmaffischer, säljer biljetter samt städar efter filmvisningar.

– Det är så mycket jobb bakom varje filmvisning men det är kul att jobba ideellt tillsammans. Jag lägger cirka åtta timmar i veckan på mitt arbete i biogruppen. Vi är noga med att fördela arbete solidariskt.

Saga Bio har hållit öppet i drygt två månader efter pandemin. En sommarfilm visades i juli och första helgen i september bjöd biografen på en filmfestival. Efter det kunde man se på film varje söndag. En onsdag i månaden arrangeras Bio Kontrast med fika och eftersnack för de som vill diskutera filmen.
Trots allt hårt arbete har antalet besökare minskat med tjugo procent jämfört med perioden innan pandemins utbrott. Då kom betydligt fler människor och biosalongen var fullsatt under visningar av några kända filmer.

– Vi är lite förvånade över att folk inte kommer när vi visar så bra filmer. Människor har kanske blivit hemmasittare på grund av pandemin, kommenterar Marianne Andersson.

– Jag tror inte att människor är rädda för att bli smittade. Anledningen är snarare det fina vädret som vi haft nästan varje helg och att vi konkurrerar med många andra evenemang, tillägger Camilla Linusson som också är aktiv i biogruppen.

Dålig uppslutning fick Camilla att göra inlägg i en lokal Facebook-grupp där hon skriver att om det kommer lika få besökare som nu blir det svårt att täcka kostnaderna för filmerna.
– Biografen riskerar inte att läggas ner nu eftersom vi kan finansiera våra verksamheter på andra sätt. I nuläget får vi mindre bidrag från kommunen och därför är det viktigt att få in pengar. Om antalet besökare förblir lågt kommer ekonomiska läget att bli ohållbart inom några år, berättar Marianne Andersson.

Camillas inlägg på Facebook fick många kommentarer. Några skrev om att de inte visste att biografen hade öppnats. Andra kom med tips om hur man kan locka fler besökare, till exempel, genom att ordna temadagar på biografen.

– Det räcker inte med volontärer för att visa fler filmer. Vi önskar att vi kunde skicka ut pappersblad om aktuella filmer till varje hushåll men vi har tyvärr inte råd med det. En bra lösning skulle vara att sätta upp affischer överallt i Ödeshög, säger Camilla Linusson.

– Jag tycker inte att det är något fel på vår marknadsföring. Vi annonserar filmvisningar på sociala medier, Visit Östergötland och biblioteket gör reklam för oss vilket vi är tacksamma för. Det som saknas är en anslagstavla i centrum av Ödeshög och en kommunal anslagstavla i Hästholmens hamn, förklarar Marianne Andersson.

Camilla fick stort gensvar på sin Facebookupprop. Det kom 29 besökare för att se på dokumentären ”Lena” den 3 oktober. Det innebär att antalet besökare höjdes till en normal nivå. I oktober är man välkommen att komma på bio och se filmer ”Ainbo: Amazonas väktare”, ”No time to die”, ”Gagarine”, ”The French Dispatch” och ”Himmel över Libanon”. Höstlovsfilmen visas den 3 november och inträdet är gratis. På söndagen den 5 december håller föreningen julmarknad på kulturhuset, arrangerar pepparkakshustävling och visar Ombergs Julsaga, områdets egen julkalender.

Saga Kulturföreningen samarbetar med olika organisationer, till exempel, med biografföreningen i Skänninge och tar emot studiebesök. Skolbiosamarbetet har försvunnit men föreningen uppmuntrar att återuppta det.

Potentiella cirkelledare kan höra av sig till föreningen och hyra lokalen eller hålla i kursen i föreningens regi. Det är också möjligt att bli medlem i Saga Kulturföreningen för att kunna komma med förslag om kulturhusets utveckling och påverka de beslut som fattas.

Ksenia Emelianova








Marianne Majsa Andersson i biosalongen. Foto: Privat



Camilla Linusson på Saga biografen. Foto: Privat


PÅ STARTSIDAN JUST NU