Klik venligst
ÖDESHÖG 2021-5-21 KL. 13:07

Biologen om Tåkerns fågelliv i maj: ”En intensiv fågelkör i vassen just nu”

Av Anton Rimstedt

TÅKERN. Han benämner sig som ”ornitolog sedan barnsben” och Adam Bergners fascination för fågelliv har inte avtagit med åren. Biologen vid Tåkerns fältstation berättar för Östgötatidningen om hur fågellivet vid Tåkern ser ut så här andra halvan av maj.

Biologen om Tåkerns fågelliv i maj: ”En intensiv fågelkör i vassen just nu”
En rödbena smyger omkring i Tåkern i jakt på något att äta. Foto: Henrik Pettersson.

– Det är egentligen nu som det är som mest intensivt vad gäller häckning. Vi har dels en del fåglar som fortfarande är på väg norröver, för flyttning, men de flesta fåglar som häckar vid Tåkern har anlänt i slutet av maj. Så det är en intensiv fågelkör i vassen just nu, säger Adam Bergner.

Föreningen Tåkerns Fältstation arbetar sedan 1963 med inventeringar och naturskydd i och kring Tåkern. Som biolog och fågelkonnässör är Adam Bergners engagemang i föreningen stort. Mycket av den lediga tiden så här års spenderas kring Tåkern. Till vardags jobbar han som naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

– Det vi gör nu i föreningen Tåkerns fältstation är att vi inventerar och följer upp fågellivet i sjön. Vi paddlar kanot i sjön och räknar fåglar. Håller koll på hur många individer och par av olika arter som finns. Sen håller vi också på med ringmärkning av fåglar. Det här görs helt ideellt, säger Adam Bergner och tillägger:

- Sen är jag väl fågelexpert även på jobbet.

– Jag tycker att fåglar är väldigt fascinerande djur i allmänhet så. De kan flyga och har väldigt fascinerande liv. Det bjuds på väldigt storslagna upplevelser ibland, särskilt när det kommer till flyttfåglar. Det blir så påtagligt när de försvinner på hösten och kommer tillbaka på våren.

– Sen är det ju en utmaning att lära sig alla olika läten och arter, säger Adam Bergner.

Man får mersmak för varje sak man lär sig?

– Ja, precis. Så är det nog. Med tiden har jag också blivit mer intresserad av fåglar som indikatorer på hur det står till med miljön. Det vi sysslar med är ju också en sorts miljöövervakning.

Maj är den månad som flest antal fågelarter finns vid Tåkern.
– Nu är de både lätta att få syn på och lätta att höra. Men tittar man bara på antal individer så är det som flest i september vid Tåkern, när fåglar är på väg söderut igen och stannar för att rasta.

Men aktiviteten kring fågelsjön i västra Östergötland är som störst nu i maj.
– Måsar, änder och gäss har fullt upp med olika bestyr nu. Gässen har redan fått ut ungar som de går runt med på strandängarna. Medan skrattmåsarna precis nu i dagarna förmodligen har lagt ägg, berättar Adam Bergner.

Vi ber honom plocka ut några arter att hålla utkik efter om man fågelskådar vid Tåkern i dagarna.

– Det finns några arter som är väldigt speciella just för Tåkern. En av dem är rördrom, en släkting till hägern, är brunspräcklig och lever i vassen. Med lite tur kan man få syn på den när den flyger kortare sträckor. Annars får man nöja sig med att lyssna på den. Den är något mindre än hägern, men fortfarande en ganska stor fågel.

Rördromen känns främst känns igen på sitt vittljudande dovt tutande läte. När den hotas står den helt still och riktar näbben rakt upp, dess spräckliga fjäderdräkt gör att den då blir svår att upptäcka.

– Sen har vi trastsångare. Den lever i vassen och är en ganska stor gråbrun sångare. Den har precis anlänt från tropiska Afrika. Man hör den oftare än man ser den, och då ska man lyssna efter en högljudd kraxande fågel, säger Adam Bergner.

Vilka fåglar är det då man ser enklast, eller oftast, om man slår ett öga på Tåkerns fågelliv?

– Just nu är det nog grågässen som man lägger mest märke till. När de går runt med sina ungar. Men tofsvipan är ju också en sån ganska välkänd fågel som man kan få syn på ganska lätt.

Merparten av tofsviporna är flyttfåglar som övervintrar i västra Europa men vissa milda vintrar kan de stanna kvar i Sydsverige och sällsynt även vid Tåkern.

Anton Rimstedt



Grågässen med sina ungar syns ofta till vid Tåkern i maj. Foto: Henrik Pettersson.



Solen skiner över Tåkern stora delar av dygnet så här års. Foto: Adam Bergner.


PÅ STARTSIDAN JUST NU