100 år gamla julbroderier visas upp – de nya auktioneras ut för välgörande ändamål
Av Anton Rimstedt
ÖDESHÖG. Den kyrkliga syföreningen i Ödeshög vilar på en diger historia som sträcker sig många år bakåt i tiden. Nu, i juletid, visas gamla julbroderier upp i församlingshemmet och årets broderier har auktionerats ut till förmån för välgörenhet.
Uppställda. En nästan helt fulltalig kyrklig syförening i församlingshemmet i Ödeshög. Foto: Anton Rimstedt
De är glada att kunna träffas allihopa igen i församlingshemmet i Ödeshög, kyrkliga syföreningen. Medelåldern är hög, så innan vaccinet kom var det inte aktuellt för gruppen på cirka 20 damer att träffas. Men den här tisdagen i mitten av november är i princip alla medlemmar närvarande för att förbereda för den julauktion som ska ske på lördag, där årets broderier ska auktioneras ut.
Det brukar finnas ett intresse för föreningens broderier, så en del pengar räknar man med att samla in, berättar ordföranden Carola Pettersson och kassören Ingegerd Carlsson.
– Allt som vi får in på detta går oavkortat till välgörenhet, och vi ser till att pengarna når ut både lokalt och internationellt, säger Carola Pettersson.
Ingegerd Carlsson fyller i:
– Diakonen här i Ödeshög får en del av pengarna att fördela till människor häromkring som behöver lite extra stöd så här till jul, till mat, kläder och kanske någon julklapp. Vi vill nå ut till dem som behöver stöd och hjälp.
– Sedan skänker vi alltid, varje år, en del av pengarna till Act, den del av Svenska kyrkan som jobbar internationellt med välgörenhet och hjälpinsatser, fortsätter Carola Pettersson. Man kan säga att vi vill hjälpa till där barn berörs på olika sätt.
Act Svenska kyrkan är biståndsverksamheten inom Svenska kyrkan där det bedrivs utvecklingsarbete, utövas påverkan i internationella rättvisefrågor och utförs katastrofinsatser genom partners.
– Det är viktigt för oss att hjälpa till både här i Ödeshög och ute i världen, säger Carola Pettersson.
Men alla broderier som föreningen, och Carola och Ingegerd, sitter inne på är inte till salu. Nej, ärvda juldukar från tidigare generationer håller damerna hårt i.
– Den här till exempel, den sydde min mormor på 1920-talet, säger Carola Pettersson och håller upp duken som ni kan se på bilden här intill.
– Mormor föddes 1874 och hennes julbroderi är alltså ungefär 100 år gammalt.
Både Carola och Ingegerd har också dukar från sina mammor, och även Ingegerd Carlsson har bidrag från sin mormor, som var fyra år äldre än Carolas mormor.
Dessa gamla juldukar, och massor andra från de övriga medlemmarna i föreningen och deras gamla släktingar, har alltså inte auktionerats ut, utan är istället en del av utställningen ”Julbroderier under 60 år”. Nu kommer syföreningen samlas varje söndag i advent i församlingshemmet i Ödeshög och då finns alltså chans att ta en titt på de gamla broderierna.
Anton RimstedtIngegerd Carlsson med en av broderierna sydda på 1920-talet. Foto: Anton Rimstedt.
Carola Pettersson med en av broderierna sydda på 2020-talet. Foto: Anton Rimstedt.