Klik venligst
MOTALA 2024-8-15 KL. 09:13

Viktigt att prata med barnen om skolan

Av Mia Karlsvärd

MOTALA Sommarlovet är slut och det är dags för skolstart. Elin Borg, kurator med lång erfarenhet av skolan beskriver hur man som förälder kan stödja sitt barn när skolan börjar igen.

Viktigt att prata med barnen om skolan
Elin Borg, kolkurator på Södra-Zederslundsskolan i Motala. Foto: Mia Karlsvärd

– Jag tänker att det är viktigt att förbereda sina barn mentalt inför skolstarten med en positiv förväntan, säger Elin Borg som är skolkurator på Södra-Zederslundsskolan i Motala.
Elin Borg har arbetat som skolkurator i kommunen sedan 2007.

Hur kan man som förälder få sina barn att lyckas bättre i skolan?
– Prata om det som kommer att vara kul och vad som är bra med att börja igen efter sommarlovet.

Hon säger att det nog är lätt att man fastnar vid att prata om att det kommer att bli kul att träffa kompisarna igen.
– Prata också och fråga om, vad kommer du lära dig nu? Vilka lärare kommer du att ha? Det är viktigt att prata skola också, menar Elin Borg.

Hon lyfter också hur viktigt det är med rutiner.
– Det är positivt att ha rutiner. Att ha en vettig dygnsrytm för att klara både skolan och fritiden. Att inte som föräldrar sucka över att man ska ge sig i väg på morgonen. Prata i stället om vad de kommer bli duktigare på och vad de kommer lära sig mer om i skolan.

Rutiner, varför är det viktigt?

– Det är bra med en dygnsrytm som gör att man kommer upp på morgonen, äter frukost, kommer till skolan, äter lunch, har fortsatt arbete i skolan. Helt enkelt att se till att göra slut på sin energi på dagen, så att man sover bättre på nätterna. Gärna också en aktivitet efter skolan, säger Elin Borg.

Hon menar på att det är viktigt att ens barn befinner sig i flera olika sammanhang ifall kompisdynamiken förändras på skolan. Det får gärna vara någon kreativ fritidssysselsättning och/eller någon idrott, för att där få möta andra miljöer och andra sociala sammanhang.
– Som förälder kan du hjälpa ditt barn att finna en aktivitet att göra efter skolan, säger hon.

Hur ska man prata om skolan med sina barn?
– Fråga: vad har hänt i skolan idag? Då får man ofta ett svar mer vad de tänker på. Frågan: hur var det i skolan idag? ger ofta bara ett enstavigt svar.

Om det är något negativt som hänt i skolan, vad gör man då?

– Som förälder måste man avgöra om det som har hänt är något som skolan bör få veta, även om barnet inte vill att man tar skolkontakten. Då kontaktar man elevens mentor eller lärare.
Det förklarar Elin Borg vars uppgift är att driva trygghetsarbetet på skolan där hon arbetar, att få barnen att må bra och att arbeta för att eleverna ska klara av sitt skolarbete.

Hon är också som kurator länken mellan föräldrar, socialtjänsten och Bup när det behövs.

Elin Borg säger att det är viktigt att prata med barnen om allt positivt som skolan medför. Mycket som man kanske både som förälder och barn tar för givet.
– Att kunskap och utbildning ger mycket för våra barns framtid. Ett av våra viktigaste mål i skolan är ge barnen kunskap till att bli demokratiska medborgare. Då behöver vi poängtera att vi lever i ett samhälle där deras åsikter räknas.

Våren 2023 saknade 26 procent av grundskolans elever fullständiga betyg när de gick ut 9:an.
Elin Borg har sett hur skolans förutsättningar förändrats genom åren.
– Jag ser att vi behöver jobba med att få fler elever att nå godkända betyg. Det måste finnas en större flexibilitet i tidsspannet innan man ska nå godkända betyg.

Elin Borg menar att en del elever behöver mer än nio år på sig att klara grundskolans mål.
– Skolan behöver också en tydligare individuellt upplagd studieplan för varje elev. Man måste få känna att man är bra, att man lyckats, säger hon.
Hon påpekar att det är väldigt viktigt och hon tror också att det skulle vara en bra förbättring för samhället på lång sikt att fler går ut ur grundskolan med fullständiga betyg.

Har du något mer tips att ge föräldrar till skolbarn?
– Jag brukar själv tänka på vilka frågor som jag ställer till barnen. Exempelvis: hur är det på gymnastiken? Hur har ni det i omklädningsrummet eller i matsalen i skolan? Har någon tvingat dig att köpa något i kafeterian? Har någon varit taskig på rasten? Är det någon som varit elak mot dig eller någon annan på nätet?
Hon fortsätter:
– Även om jag inte får svar just då, vet barnet då, att det här kan du prata med mig om närsomhelst, säger Elin Borg.


MIA KARLSVÄRD



PÅ STARTSIDAN JUST NU