Klik venligst
MOTALA 2024-8-8 KL. 05:15

Johan berättar om människorna vid kanalen

Av Mia Karlsvärd

MOTALA – Det här har varit ett helt igenom lustprojekt, det säger Johan Sievers som är högaktuell med boken Lyckans smala hav, berättelser ur Göta kanals historia.

Johan berättar om människorna vid kanalen
Johan Sievers är högaktuell med boken Lyckans smala hav, berättelser ur Göta kanals historia. Foto: Mia Karlsvärd

Det var när Johan Sievers jobbade som slussvakt som han fick idén till boken.
Egentligen är han mest välkänd som journalist och är sedan flera år tillbaka en etablerad vetenskapsreporter. Vid sidan av det skrivande inomhusjobbet började han för några år sedan arbeta extra som slussvakt.

Varför?
– För att jag ville ha ett utejobb. I stället för att åka till mitt kontor packar jag min matsäck och min flytväst, förklarar Johan Sievers.
Han berättar att ofta när han arbetar vid slussarna kommer det fram personer med en mängd frågor. Varför byggde man kanalen? Blev kanalen ett fiasko? Var kommer vattnet ifrån?
– Jag tyckte att det var kul att kunna svara och började därför läsa på om kanalen.
Under pandemin, när han hade färre uppdrag, köpte Johan gamla böcker som han hittade om Göta kanal. Han letade också upp äldre forskning och tidningsartiklar om kanalen.
– Så helt plötsligt satt jag med ett jättematerial. Jag såg då också att det inte fanns en aktuell och modern populärvetenskaplig bok om Göta kanal.

Den gör jag, sa han då för sig själv och nu är boken här.
– Projektet var bara lustdrivet. Plötsligt fick jag berätta och det var så jävla kul, säger Johan Sievers med ett stort leende på läpparna.

Han fortsätter:
– Att verkligen få bre ut sig och verkligen ta fram berättarlusten i mitt skrivande. Nu har jag läst det här, och det var fascinerande. Det här som jag läst, hur ska jag berätta det här om jag möter någon? Så beskriver Johan sin arbetsprocess med boken.

Skrivandet tog tre år, då Johan arbetade med boken när han hade tiden och lusten.
–Jag hade tre saker som jag bestämde mig för på ett tidigt stadium. Att texten skulle präglas av berättarlust. Det skulle vara kul att läsa. Man skulle vilja läsa vidare.
Hans noggranna arbete med boken har gett resultat. Den fick högsta betyg på recensionen på BTJ, tidigare Bibliotekstjänst.

Johan Sievers menar att det har inträffat många dramatiska händelser runt kanalen. Inte minst under de senaste 15–20 åren.
– I min bok får man möta många människor. Inte minst fanns det många kvinnor kring Göta kanal. Ofta var det hustrun som fick sköta slussen när mannen skulle vara ledig, berättar han.
– Det var viktigt för mig att också lyfta fram arbetsvillkoren. Det är det jag menar med en modern populärvetenskaplig bok, där man lyfter arbetsmiljön och kvinnornas roll bland annat.

Johan Sievers har också känt gott stöd för sitt bokprojekt från flera av rederierna på Göta kanal och av Göta kanalbolaget som bidragit med många av bilderna i boken.
– Jag har också haft ett gott samarbete med illustratören Mats Fredriksson och Johan Hagesund, redaktör på bokförlagets DIBB som gett ut boken.

Var ifrån har du fått idén till namnet på boken - Lyckans smala hav?

– Det är titeln på en låt som Tage Danielsson skrivit i samband med 50-årsfirandet av Sveriges radio som också blev en hyllning till Göta kanal.
Den framfördes i Motala sporthall 1975 och kabarén direktsändes i Sveriges radio. Visan sjöngs sedan in av Monica Zetterlund.
– Sången handlar om en bröllopsresa på Göta kanal. Den borde vara kanalens nationalsång, säger Johan Sievers som redan jobbar med nästa bok.

MIA KARLSVÄRD

PÅ STARTSIDAN JUST NU