Klik venligst
MOTALA 2022-1-3 KL. 09:11

”Jag måste få göra det som är viktigt för mig”

Av Mia Karlsvärd

MOTALA – Det irriterar mig att man blir så begränsad, jag orkar inte göra så stora verk längre, men nej jag har inte slutat. Jag tänker i bilder, jag drömmer i bilder och tänker på kommande utställningar, säger Inger Hasselgren, textilkonstnär.

”Jag måste få göra det som är viktigt för mig”
Inger Hasselgren, textilkonstnär. Foto:Mia Karlsvärd

– Nu när julafton är över ska jag börja jobba igen. Jag vill fortsätta med mitt tema trädgård, jag är inte riktigt färdigt med det. Det hoppas jag komma i gång med, säger Inger Hasselgren, textilkonstnär aktuell med sin temautställning ”Korset” i Motala kyrka.

Vi är i Inger Hasselgrens atelje. Ena väggen har en hylla som är fylld av garner, bredvid står en vävstol och mittemot en gobelängvävstol.
– Jag hade tidigare en vävstol på tre meter bredd, när jag förstod att jag inte längre skulle orka arbete med den fick den säljas, den står någonstans i Skåne nu, berättar Inger Hasselgren som trots 83 år fortfarande skapar konstverk.

Textilverken hon gör är fortfarande i större format. Hon broderar i ett material som heter Lutradur.
– Ett underbart konstmaterial från England, som känns som papper, det tål mycket färg och är bra att brodera på. Jag har aldrig kunnat jobba smått, jag har alltid jobbat i stora format jag får nog inte till det jag vill annars.

Hon visar några av de senaste tavlorna, varmt gula, som hon broderat utifrån inspiration från hennes egna trädgård.
– Om det är något jag vill göra så gör jag det. Jag har aldrig tänkt ekonomiskt, att det måste gå att sälja, mina stora vävar är ju förstås gjorda med tanke på offentliga rum, säger Inger när vi tittar på fotografier på hennes textilverk, Hennes kontverk finns att se i flera offentliga byggnader. I domkyrkan i Linköping, flera sjukhus, skolor och fullmäktigesalen i Motala.

Vilka offentliga verk är du mest stolt över?
– Jag är väldigt stolt över textilverket som hänger i domkyrkan i Linköping och de som finns på väggarna i behandlingsrummen på nya onkologen på Universitets sjukhuset i Linköping, säger hon.

Hon berättar att hon själv drabbades av cancer och när hon blev friskförklarad blev hon förstås mycket glad. Då gjorde hon väven ”solens återkomst” som finns på länsmuseet i Linköping.

– Solens återkomst blev en form av terapi. Broderade solringar har följt med sedan dess och någon finns nästan alltid med på varje utställning.

Berätta om utställningen i Motala kyrka?

Det är sju verk som jag ursprungligen gjorde till domkyrkan. Jag tycker om formen på korset. Jag ser korset som en kärleksfull form det här är ju också ett kors, säger Inger och slår ut med armarna.

– Jag måste få göra det som är viktigt för mig och inte återupprepa mig, då är jag hellre fattig. Jag känner mig otroligt rik. På allt, rikast är jag när jag vet vad jag ska göra i vävstolen eller syramen. Då glömmer man alla smärtor, säger Inger Hasselgren.
Textilkonstnär Inger Hasselgren är aktuell med sin utställning "Korset" i Motala kyrka. Foto: Mia KarlsvärdInger Hasselgren visar några av de skisser hon gjort från utställningen ¨Korset". Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU