Klik venligst
MOTALA 2020-1-2 KL. 11:11

Frendo-Caroline brinner för Borensberg

Av Lotta Hofström

BORENSBERG. När en kund kommer in på Frendo tittar Caroline Hultmark fram bakom kassan och spricker upp i ett leende, som en solstråle på gråa vinterhimlen. "Jag får energi i mötet med kunder – och då orkar man hur mycket som helst!", säger hon.

Frendo-Caroline brinner för Borensberg
Det bästa med att jobba på macken är mötet med kunderna, tycker Caroline. Foto: Lotta Hofström

Under femton år arbetade Caroline i restaurangen på Ikea i Linköping. Men 2017 lämnade hon en blågul logga för en annan: Frendo.
– Det är ett traditionellt mackkoncept som bygger på att det finns pumpar. Vi har biltvätt, fastfood och man kan pumpa däck och så vidare. Släpkärrorna är mycket populära. Tidigare fick man åka till Motala föra att hyra släp för att kunna slänga på återvinningen i Borensberg. Men nu slipper man extramilen, säger hon.

Det var hennes pappa Bengt Wall, som tidigare jobbat på Ica, som drog igång det hela. Idén till macken kom från föreningen Framtid Borensberg, som verkar för orten, efter att Statoil lades ned för tolv år sedan och Q-star satte upp obemannade pumpar.

FÖRSTA ÅRET arbetade far och dotter varje dag. Deras hårda slit lönade sig och nu finns anställd personal. Caroline menar att framgången är invånarnas förtjänst.
– Jag vill hylla borensbergarna som är så lojala och köptrogna och värnar om det lokala, säger hon.

Det bästa med att jobba på macken är mötet med kunderna, tycker Caroline. Hon berättar att som "Ica-handlarens barn" är hon uppväxt med servicetänk men att hon nog också är född "glad och trevlig".
– På Ikea passerade människor förbi men det mysiga här är att man får en relation till kunderna, säger hon.

Caroline tycker att Borensberg är "fantastiskt" att arbeta och driva företag på. Hon spår en god framtid för orten, i och med dess läge och vackra miljöer.

– Det finns många eldsjälar här och det arrangeras tomtejakt, äggjakt och tjejkvällar. Det är kul när det händer saker. Man kan tycka olika om Lalandia men sådant kan till exempel vara en fördel för Borensberg i och med 35:an, säger hon.

SAMTIDIGT är Caroline själv en idéspruta, som älskar att arrangera och engagera sig i event och händelser. Förra sommaren startade hon upp en glasskiosk vid Strandbaden, till exempel, och just nu spånar hon på en bakluckeloppis till våren och i december samarbetade Frendo med lokala Lionsklubben för hemkörning av julgranar.
– Jag har alltid varit påhittig. Men man är beroende av andra för att få ihop det, säger hon.

Caroline är medlem i ett lokalt handelsnätverk med ett 20-tal småföretagare.
– Vi blir som kollegor, där vi hjälper och hittar inspiration av varandra. Vi ses en måndag i månaden och diskuterar hur vi kan sätta Borensberg på kartan och öka handeln på orten. Handeln är viktig för att butikerna ska stanna – och samtidigt kan man vara med och förverkliga någon handlares dröm, säger hon.

SAMARBETE är en av framgångsfaktorerna för Carolines butik. Frendo har ett skötselavtal med Q-star.
– Kunden betalar vid pumpen men kan komma till oss för hjälp, vilket gör deras kunder mer nöjda. Mellan Q-star och Frendo är det win win, säger hon.
I samband med Vätternrundan i somras satte Q-star upp skyltar vid väg 35 vilket gjort att Frendo fått ännu fler kunder.

Frendo har dessutom blivit något av en mötesplats för lokalborna, säger Caroline, och inte minst för skolungdomar.
– Man får ha lite koll på matsedeln. När det serveras fisk förbereder vi oss. Då kommer hela skolklasser, säger hon och skrattar.
Lotta Hofström


Caroline Hultmark arbetade tidigare på Ikea. Nu driver hon Frendo i Borensberg ihop med sin pappa Bengt. Foto: Lotta Hofström


"Jag vill hylla borensbergarna som är så lojala och köptrogna och värnar om det lokala", säger hon. Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Nya priset: Årets potatisinspiratör
ÖSTERGÖTLAND 2020-6-4 KL. 15:05

Nya priset: Årets potatisinspiratör

"Förutom ära och berömmelse får vinnaren en lärorik och inspirerande resa"

ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 17:08
Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

Agnes och Axel spelar och sjunger för äldre

"Kan inte publiken komma till oss får vi komma till dem i stället"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-3 KL. 06:00
Vem ansvarar för vad?

Vem ansvarar för vad?

Regionen, kommunerna och Svenska kyrkan samarbetar kring bårplatserna


MJÖLBY 2020-6-2 KL. 12:00
Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

Kommunen bygger 24 bårplatser – vid äldreboendet

"Vi påbörjar ombyggnationen efter semestern"


ÖSTERGÖTLAND 2020-6-1 KL. 10:29
Oro för museernas framtid

Oro för museernas framtid

"Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer"


Fler nyheter