Klik venligst
MJÖLBY 2022-1-13 KL. 17:18

Kevins genidrag när snuvan stoppade honom från extrajobbet: Hämta granar

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. Om det är något den här pandemin har lärt oss så är det väl att vara beredd på att det sällan blir som man har tänkt sig. En som snabbt anpassade sig till en ny jullovsverklighet var 16-åriga Kevin Fröding, som kom på en innovativ idé när symptomen ställde in extrajobbet på macken i Mantorp.

Kevins genidrag när snuvan stoppade honom från extrajobbet: Hämta granar
Kevin Fröding inne i sin A-traktor. Foto: Anton Rimstedt.

Att ligga hemma och tycka synd om sig själv när snuvan ställde in både delar av julen och delar av extratimmarna på Circle K i Mantorp var inte Kevin Frödings melodi. Istället fick han en idé hur han kunde dra in de där extra pengarna när förkylningen satte stopp för mackjobb.

”Hej, är en Kille på 16 år som tänkte åka runt och plocka upp era granar nu så fort julfirandet är över. Jag tar 80 kr per gran för att komma och hämta den hos er och köra den till tippen. Det enda ni behöver göra är att slänga ut granen så kommer jag och hämtar upp den. Efter att ni slängt ut granen så swishar ni med ett meddelande i swishen vart ni bor”.

Så skrev Kevin i en lokal Mjölbygrupp på Facebook och den positiva responsen svämmade över i kommentarerna.
– Jag låg och funderade på något jag kunde göra när jag inte kunde gå till jobbet. Så kom jag på det här någon dag efter julafton, berättar Kevin när han efter sin hockeyträning kör förbi tidningen med sin A-traktor.
– Jag testade att lägga ut i Mantorpsgruppen på Facebook först, och fick jättemycket positiv respons. Många nappade, så då la jag ut i grupper i Mjölby och Skänninge också.

Kevin Fröding flyttade till Mantorp från Skövde för ett och ett halvt år sedan och spelar alltså hockey i MHC när han inte hämtar granar.

I skrivande stund (6 januari) har Kevin fått runt 30 granar att hämta upp runtom i Mjölby kommun. Och fler lär det bli med tanke på att det fortfarande är några dagar kvar till tjugondag Knut.
– Jag hoppas att det kan bli lika många till då.

Idén kom alltså till Kevin Fröding efter jul och han har inte hört om någon som har gjort ett liknande initiativ just kopplat till julgranar.
– I Mantorp har jag tagit 60 kronor per gran, och i Mjölby 80 kronor, på grund av de större bensinkostnaderna när jag får köra till Mjölby. Alla är jättenöjda och tackar så mycket för hjälpen.
– Sedan var det en tjej som äger hästar som hörde av sig också. Hennes hästar gillade rödgran, så hon frågade om hon fick köpa några rödgranar. Så jag åkte med ett gäng till henne som hon betalade en slant för. Annars slänger jag dem på ristippen, eller ja, där de får slängas.

Han har ett släp som han kopplar på på A-traktorn och kör granarna på.
– Jag får väl på en fem granar åt gången kanske.

Kevin går första året på gymnasiet, ekonomiprogrammet på Klara i Linköping. Att döma av succéinitiativet under jullovet så bor det en entreprenör i den A-traktorkörande Mantorpsbon.


Anton Rimstedt


Kevin Fröding bredvid sin A-traktor. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU