Klik venligst
MJÖLBY 2022-6-28 KL. 17:07

Centrumfrågan i Mjölby

Av Sara Anderberg

MJÖLBY Centrum i Mjölby ska genomgå en förvandling, bli mer tilltalande, locka köpstarka grupper och nya invånare. Men centrumfrågan är het, inte minst när det gäller Gallerian som, trots ökad uthyrning gapar delvis tom. Frågan är förstås om centrum är där, eller någon annanstans.

Centrumfrågan i Mjölby
Centrum i Mjölby ska förbättras på olika sätt. Foto: MIA KARLSVÄRD

Var är centrum i Mjölby? Svaret är inte självklart och för flera år sedan lät kommunledningen utreda frågan. Då stod det klart att centrum låg någonstans mellan Gästis, Gallerian och Kungsvägen. Sedan dess har mycket hänt, inte minst vid Svartå strand.

–När utredningen gjordes var vi en för liten kommun för att ha kraft att få centrum att komma upp till torget, säger kommunalrådet Cecilia Burenby (s).

–Men nu när Svartåstrand kommer öppnas det upp, fortsätter hon och beskriver den förflyttning som sker från centrums tidigare läge mera förflyttat mot torget.

Kommunen har stora planer
för centrum. Kungsvägen ska bli mer fotgängarvänlig, biltrafiken ledas alternativa väger och Stadsparken bli en naturlig central punkt. Därför ska Norra Strandvägen till exempel omvandlas till en ingång till parken. Det sker delvis på bekostnad av parkeringarna som åtminstone blir färre.

Samtidigt blir Kungsvägen mellan Kanikegatan och torget omvandlat till promenadstråk och bilister får köra vägen över Magasinsgatan och Burensköldsvägen.

–Vi jobbar systematiskt med centrum och det viktigaste av allt är att folk ska trivas, säger Cecilia Burenby.

SARA ANDERBERG
Cecilia Burenby (s), kommunalråd i Mjölby, ser fram emot att få utveckla centrum i Mjölby. Foto: SARA ANDERBERG


PÅ STARTSIDAN JUST NU