Klik venligst
MJÖLBY 2022-1-19 KL. 11:50

"Att sköta en golfklubb är som att sköta ett företag"

Av Mia Karlsvärd

MJÖLBY Det var med en viss tveksamhet som han tackade ja till styrelseuppdraget. När han väl fattade ordförandeklubban 2010 har Per Borthens därefter tillsammans med övriga i styrelsen och medlemmarna i Mjölby golfklubb fått vara med om en spännande resa. Från en golfklubb med minusresultat, som de vände till plus och mycket mer än så.


– Det har varit en jättehärlig resa och det är med blandade känslor som jag lämnar ett uppdrag som varit så roligt, säger Per Borthen avgående ordförande i Mjölby golfklubb. Foto: Mia Karlsvärd.

När Per Borthen möter upp på Mjölby golfbana är greenerna och allt runt omkring klätt i vit snö, golfsäsongen 2022 känns avlägsen.

Vi går in i klubbhuset via altanen, in genom restaurangen som har helgstängt. Sedan passerar vi den stora glasentrén innan vi går förbi kontoren och in i konferensrummet längst in i lokalen.
2010, när du blev ordförande för Mjölby GK, hur såg verksamheten ut då?

– Klubben hade i flera år brottats med minussiffror och golfen var över lag rätt ansträngd. Ekonomin var det första vi fick fokusera på. Det var en intressant utmaning.

Han berättar att de rätt omgående vände det ekonomiska läget genom att snåla, gneta och vända på varje krona.

– Att sköta en golfklubb är som att sköta ett företag. Det är tre saker som hela tiden varit fundamentala för mig som ordförande: Att ha en bra produkt, en bra organisation och koll på ekonomin. Det har varit grunden i allt arbete för klubben. Vart efter att ekonomin blev bättre kunde vi börja investera, berättar Per Borthen som tidigare arbetat som försäljningsdirektör på BT.

– Det är jätteviktigt att framhålla att arbetet i en golfklubb inte är en enmansshow. Förutom övriga i styrelsen har Gert Lövgren, vice ordförande och jag kamperat ihop, faktiskt ända sedan vi två var lekkamrater när vi växte upp på Västra Lund i Motala, tänk att vi båda valde att flytta till Mjölby.

Gert Lövgren är den som varit drivande i arbetet med många av de miljöförbättringar som klubben gjort.

Efter sparåren, omstruktureringen med ny medlemsform och när ekonomin var bättre kunde Mjölby golfklubb börja investera.

2013 utsågs klubben till årets golfklubb i Östergötland, 2014 blir klubben miljöcertifierad och prisad som årets miljöklubb i Sverige. 2015 anlade de en naturstig i samarbete med Länsstyrelsen i Östergötland. 2016 invigdes det nya klubbhuset och korthålsbanan och 2017 var personalutbyggnaden klar.

– Det gamla klubbhuset var ganska omodernt och otidsenligt, det blev ett riktigt lyft när det nya invigdes. 2019 var vår svingstudio klar det gör att vi kan träna året om.

I en golfsvingstudio kan golfare virtuellt både träna på sin golfsving och spela golf.

2019 påbörjade man renoveringen av klubbens bevattningssystem, 2021 deltog man i ett våtmarksprojekt och samma år byggdes tidsenligt paddelbanor.

– Golfen i Sverige och i Mjölby har haft en oerhörd utveckling och i Sverige är vi i nuläget över en halv miljon golfare.

Per Borthen berättar att de nu är har 1200 aktiva medlemmar i Mjölby golfklubb. 78 procent män och 22 procent kvinnor.

–Vi har påbörjat ett arbete tillsammans med SISU och Golfförbundet som nästa styrelse får ta vid - att få mer kvinnor till klubben och golfen.

Vad är du mest stolt över från de här åren?
–Den här resan som vi har gjort på Mjölby golfklubb, hela utvecklingen det är svårt att rycka ut särskilda händelser. Golfen, organisationen. Jag är naturligtvis stolt över att vi haft en ekonomi i balans under alla åren. Ett fantastiskt samarbete och bra support från styrelsen, anställda, kommittéer, entreprenörer och alla medlemmar, säger Per Borthen.

Innan vi går ut till den vintriga golfbanan för att ta bilder säger Per Borthen:

– Jag hade nog aldrig trott att jag skulle bli engagerad och arbeta ideellt efter min pension. Det har varit en jättehärlig resa och det är med blandade känslor som jag lämnar ett uppdrag som varit så roligt. Det känns bra att avgå när allt flyter på i klubben och lämna över till ett gäng som förvaltar detta väl, säger Per Borthen.

Per Borthen ordförande för Mjölby golfklubb 2010-2020. Foto: Mia Karlsvärd.


PÅ STARTSIDAN JUST NU