Klik venligst
INSÄNDARE/DEBATT 2022-9-27 KL. 09:00

Röster om rösterna efter valet

Av Mia Karlsvärd

VÄSTRA ÖSTERGÖTLAND Hur gick det i valet på kommunnivå? Det vet vi inte säkert än men alla de politiker som deltog i valrörelsen pustar ut och laddar för den tid som kommer, oavsett om man blivit en vinnare eller en förlorare.
Östgötatidningen undersöker stämningen efter valet genom att tala med en politisk representant för varje kommun där vi hittar såväl vinnare som förlorare efter valet.

Röster om rösterna efter valet
Claes Sjökvist (S) har haft makten och suttit i det eftertraktade hörnrummet i Boxholm. Hur det blir sen vet han inte. Foto: Sara Anderberg

Claes Sjökvist (S) i Boxholm har knappt hunnit vänja sig vid makten i Boxholm. Han har haft hörnrummet i kommunhuset i cirka ett och ett halvt år. Nu vet han inte om han ska sitta kvar där eller flytta sina arbetsdagar till Tranås och jobbet som enhetschef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Peter Karlsson (M) i Vadstena är jätteglad. Hans parti gjorde ett superval och går framåt rejält. Men han vet inte än hur det blir, han heller.

Annicki Oscarsson (KD) i Ödeshög är besviken över hur hennes parti tar ett rejält kliv bakåt efter valet. Runar Öhman (SD) i Mjölby är jätteglad eftersom hans parti flyttar fram positionerna rejält med en ökning på cirka fyra procentenheter. Fast om det ger partiet makt i kommunen är tveksamt.

Sara Ankarberg (L) i Motala tar över som partiets förstanamn i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna har en historiskt
mycket stark ställning i Boxholm. I år får partiet 39,6 procent av rösterna, något som Claes Sjökvist inte är nöjd med. Han ustrålar uppgivenhet och är självkritisk. Det kan te sig konstigt med tanke på det höga procenttal partiet rodde hem i Boxholm men siffrorna kanske är bra i riket men inte i Boxholm. Det tycker i alla fall inte Claes Sjökvist som visserligen tycker att han och partiet har gjort massor men inte lyckats med att berätta om det.
–Vi måste bli bättre på att berätta för väljarna vad vi faktiskt pysslat med och med vårt budskap, säger han.

Han vet inget om hur det blir med vem som ska ta makten i kommunen. En sak vet han dock säkert.
–Vi kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Runar Öhman (SD) i Mjölby representerar det parti som Claes Sjökvist inte vill samarbeta med. I Mjölby är inget klart när det gäller vilka som ska ta i hand om maktsamarbetet framöver.
–Men vi vinner mark och har en politik som väljarna vill ha. Vi fortsätter att påverka, säger Runar Öhman (SD) i Mjölby.

–Jätteroligt, summerar Peter Karlsson (M) i Vadstena som tillhör vinnarna sett till den procentuella framgången.

Inte heller han vet vilka som ska ta makten i Vadstena. Han hoppas att han får tillhöra vinnarlaget.

Annicki Oscarsson (KD) i Ödeshög tillhör ett parti som tappar mark. Men hon hoppas att hon får vara med och leda kommunen i framtiden i alla fall.
–Vi har ändå fått ett stort förtroende och ett stort ansvar, säger hon.

Sara Ankarberg (L) i Motala känner sig kluven inför valresultatet. Som de ovan nämnda vet hon inte än vad framtiden har att ge.
–Men vi kan bli vågmästare, säger hon.

SARA ANDERBERGRunar Öhman (SD) i Mjölby hör till dem som är glada efter valet. SD i Mjölby gick starkt framåt. Foto: Mia KarlsvärdSara Ankarberg (L) tror att hennes parti får något av en vågmästarroll i Motala. Foto: Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU