Klik venligst
INSÄNDARE/DEBATT 2020-5-19 KL. 07:00

PRO Östergötland om 70-plussare i coronatider

Av Carolina Fransson

PRO Östergötland om 70-plussare i coronatider
Just nu har den grupp som den senaste tiden kallats 70- plussare det lite väl ensamt mot hur det brukar vara, skriver Marie Reifelton Ombudsman PRO Östergötland. Foto: Pixabay

INSÄNT. Nu behöver verkligen alla hjälpas åt att få till stånd aktiviteter som gör att vi känner hopp och att vi kan se framåt. Alla behöver ha en framtidstro och vi kan säkert få till det om vi samarbetar. Många människor har under senaste tiden blivit kallade 70-plussare, utan att det ligger någon värdering i detta. Dessa 70-plussare är människor som passerat en gräns på 70 levnadsår och de är att betrakta som vika medborgare som helst i de allra flesta fall. Just nu har denna grupp det lite väl ensamt mot hur det brukar vara.

CIRKA 12 000 pensionärer är i vanliga fall aktiva inom PRO Östergötlands verksamheter som till exempel dans, boule, teater, stickning, dart, kortspel, matlagning, bingo, promenader, fikaträffar, pubkvällar, friskvård, kurser, tävlingar, golf, bowling, orientering, svampplockning och så vidare men nu har nästan alla fysiska möten med vänner ställts in.

Många är uppkopplade till Internet och kan hänga med i sociala medier, men inte alla. Det fungerar med telefonkedjor inom PRO Östergötland, men nu behöver vi göra något mer som ger lite guldkant på tillvaron åt de som ser till att sjukvården räcker till fler. Den saknad och tomhet som är jobbig för många kan vi göra lite roligare tills den dagen kommer när vi kan ses igen. Här kan alla hjälpa till, ju mer vi hjälps åt ju snabbare kommer vi ur denna kris.

DU KAN till exempel sätta upp en lapp i trapphuset och bjuda in till ett knytkalas på gården. Vem vet, du kanske får en vän för livet. Det enda som kan hända är att du får tillbringa tiden på gården ensam, men då har du i alla fall försökt. Ge inte upp, nästa gång kommer det kanske någon. Du kan dela med dig av dina tidningar och du kan överraska med ett vykort i brevlådan. Du kan hälsa på någon du inte känner. Det är de små vänliga gesterna som ger lite mer kraft och det tålamod som behövs.
Vi kommer igenom detta och vi ska snart träffas igen. Nyckelordet är: Tillsammans!
- Vad kan du bidra med?Marie Reifelton
Ombudsman
PRO Östergötland


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter