Klik venligst
INSÄNDARE/DEBATT 2020-5-19 KL. 07:00

PRO Östergötland om 70-plussare i coronatider

Av Carolina Fransson

PRO Östergötland om 70-plussare i coronatider
Just nu har den grupp som den senaste tiden kallats 70- plussare det lite väl ensamt mot hur det brukar vara, skriver Marie Reifelton Ombudsman PRO Östergötland. Foto: Pixabay

INSÄNT. Nu behöver verkligen alla hjälpas åt att få till stånd aktiviteter som gör att vi känner hopp och att vi kan se framåt. Alla behöver ha en framtidstro och vi kan säkert få till det om vi samarbetar. Många människor har under senaste tiden blivit kallade 70-plussare, utan att det ligger någon värdering i detta. Dessa 70-plussare är människor som passerat en gräns på 70 levnadsår och de är att betrakta som vika medborgare som helst i de allra flesta fall. Just nu har denna grupp det lite väl ensamt mot hur det brukar vara.

CIRKA 12 000 pensionärer är i vanliga fall aktiva inom PRO Östergötlands verksamheter som till exempel dans, boule, teater, stickning, dart, kortspel, matlagning, bingo, promenader, fikaträffar, pubkvällar, friskvård, kurser, tävlingar, golf, bowling, orientering, svampplockning och så vidare men nu har nästan alla fysiska möten med vänner ställts in.

Många är uppkopplade till Internet och kan hänga med i sociala medier, men inte alla. Det fungerar med telefonkedjor inom PRO Östergötland, men nu behöver vi göra något mer som ger lite guldkant på tillvaron åt de som ser till att sjukvården räcker till fler. Den saknad och tomhet som är jobbig för många kan vi göra lite roligare tills den dagen kommer när vi kan ses igen. Här kan alla hjälpa till, ju mer vi hjälps åt ju snabbare kommer vi ur denna kris.

DU KAN till exempel sätta upp en lapp i trapphuset och bjuda in till ett knytkalas på gården. Vem vet, du kanske får en vän för livet. Det enda som kan hända är att du får tillbringa tiden på gården ensam, men då har du i alla fall försökt. Ge inte upp, nästa gång kommer det kanske någon. Du kan dela med dig av dina tidningar och du kan överraska med ett vykort i brevlådan. Du kan hälsa på någon du inte känner. Det är de små vänliga gesterna som ger lite mer kraft och det tålamod som behövs.
Vi kommer igenom detta och vi ska snart träffas igen. Nyckelordet är: Tillsammans!
- Vad kan du bidra med?Marie Reifelton
Ombudsman
PRO Östergötland


PÅ STARTSIDAN JUST NU