Klik venligst
EXTRAMATERIAL 2021-12-14 KL. 12:00

Maxi Svensson utsedd till Årets konstnär

Av Thomas Edgren

Endast 16 år gammal har Maxi Svensson redan fått stor uppmärksamhet för sina konstverk. Nu har Hjärt-Lungfonden valt ut den begåvade unga konstnären att bli Årets konstnär till 2022-års Gåvokalender.

Maxi Svensson utsedd till Årets konstnär
Lasse Åberg, som tecknade i årets gåvokalender, lämnar nu över till Maxi Svensson, som står för illustrationerna i 2022 års gåvokalender från Hjärt-Lungfonden. Foto: Hjärt-Lungfonden

Maxi har en personlig koppling till hjärtsjukdom eftersom hans farfar lever med pacemaker. Nu bidrar Maxi med sin konst till Hjärt-Lungfondens nya gåvokalender.

Problem med hjärtrubbningar
- Min farfar fick problem med hjärtrubbningar och en typ av flimmer. Nu har han en pacemaker och mår bra och jag är väldigt glad för att han fick hjälp. Nu hoppas jag att den här gåvokalendern ska bidra till att hjälpa andra, säger Maxi Svensson.

”Kan leva ett normalt liv”
Maxi Svensson tar över den nu påbörjade traditionen som Hjärt-Lungfondens Årets konstnär från Lasse Åberg. I snart 20 år har konstnären Lasse Åberg levt med pacemaker. Tack vare pacemakern och forskningen har han nyligen fyllt 81 år.
- Tack vare forskningen kan jag som 81-åring leva ett normalt liv med tennis och dagliga promenader eller cykelturer. Jag tänker inte slå mig till ro – det får heller inte forskningen göra. Nya genombrott behövs för att fler människor, precis som jag, ska kunna få fler friska år, säger Lasse Åberg.

Främst dödsorsaken i Sverige
I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Omkring 30 000 svenskar dör av hjärt-kärlsjukdom varje år, som är den främsta dödsorsaken i Sverige.
- Tack vare forskning och ny teknik får vi ständigt bättre vård, behandlingar och medicin. Genom att bidra med sin konst till vår gåvokalender hjälper Maxi Svensson oss i vårt arbete med att samla in och dela ut mer pengar till den livsviktiga forskningen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Källa: Hjärt-Lungfonden


Om gåvokalendern
Hjärt-Lungfondens Gåvokalender är en särskilt framtagen konstkalender till Hjärt-Lungfondens givare. Tanken är att det ska bli en tradition – i år är kalendern gjord i samarbete med Maxi Svensson.
Kopplingen mellan konst och vetenskap är naturlig. Både forskarens och konstnärens arbete drivs framåt av nyfikenhet, kreativitet och en vilja att göra världen bättre.Om Maxi Svensson
Namn: Maximilian (Karl Erik) Svensson
Född: 2004
Bor: i Tyresö
Familj: Mamma Titti, pappa Niclas och lillebror Wilhelm
Sysselsättning: Konstnär och går andra året på estetiska programmet på Internationella engelska gymnasiet i Stockholm.
Utmärkelser/verk:
Utställning på Lars Lerin's Sandgrund in Karlstad
Konstnär för Majblomman
Utställare i Örebro Rådhuskalender
Utställning på Ålands konstmuseum
Vinnare av Youth challenge Powerhouse (Uniqlo)
Illustrerat barnboken ”Den magiska julkatten” (skriven av Ester Roxberg)PÅ STARTSIDAN JUST NU