Klik venligst
VADSTENA 2022-3-1 KL. 08:56

Han åker hem till Ukraina för att försvara sitt land

Av Mia Karlsvärd

VADSTENA – Jag vill bara hjälpa till med det jag kan och vad som kan behövas i detta akuta läge, säger Yaroslav Mikhajluk, 25 år från Ukraina.

Han åker hem till Ukraina för att försvara sitt land
När läget är akut i Ukraina väljer Yaroslav Mikhajluk att avbryta sin praktik i Vadstena. Han är nu på väg för att försvara sitt land. Foto: Taras Kuzmenko.

Till slut bestämde han sig för att åka. Han är orolig för sitt hemland Ukraina, sin hemstad Zhytomir, sina vänner och föräldrar.

Han förstår att hans beslut innebär fara för hans liv, men han tror på det bästa och tänker vara försiktigt. Han säger att han är desperat. Hans plan är att komma tillbaka till Sverige och fortsätta sin praktik på Hageby lantbruk utanför Vadstena, han är hoppfull.

Yaroslav hoppas att hans yrkeskunskap som mekaniker och ingenjör kan vara till hjälp.

– Annars får jag väl hjälpa till med att försvara mitt land genom vapen. Ingen av oss vet vad som behövs. Alla nyheter som kommer från olika länder är så skiftande att vi inte kan förbereda oss för vad som väntar. Jag får se hur det ser ut när jag kommer fram, säger han.

Hans föräldrar finns i hemstaden Zhytomir nära huvudstaden Kiev. När Östgötatidningen pratar med honom är han på färjan på väg från Sverige.

– Jag fattar inte vad som händer jag bara åker, jag kan inte bara sitta och vänta. Jag måste göra något som påverkar. Jag är orolig för att Ukraina ska försvinna helt och hållet, säger Yaroslav Mikhajluk.

Mia Karlsvärd

PÅ STARTSIDAN JUST NU