Klik venligst
VADSTENA 2021-12-20 KL. 07:39

Borghamns stenförädling prisas för jobb med Linköpings domkyrka

Av Anton Rimstedt

VADSTENA/LINKÖPING. Då och då uppmärksammas Borghamns stenförädling, tidigare i år till exempel av Miljöpartiet i Vadstena för sin helt fossilfria produktion. Nu har stenföretaget fått ett nytt pris, för arbetet med Linköpings domkyrka.

Borghamns stenförädling prisas för jobb med Linköpings domkyrka
Stenhuggarna Roger Larsson, Mats-Ola Ericsson och Tim Ericsson. Foto: Pressbild.

En kombination av gammal traditionell och ny innovativ stenhuggarteknik ligger bakom arbetet med rosettfönstret i Linköpings domkyrka som nu tilldelas Stenpriset 2021. 32-årige Tim Ericsson är fjärde generationen stenhuggare inom familjeföretaget Borghamns stenförädling. Det är han som har ansvarat för den moderna processen i projektet med rosettfönstret.

– Arbetet har varit ett teamwork där många av oss på företaget varit involverade. Vi är ett lag med 14 engagerade spelare där alla samverkar. Vi är flera stenhuggare och stenmästare och har dessutom olika spetskompetenser. Vi hjälptes åt för att lyckas med det här utmanande projektet. Det är både roligt och hedrande att vårt arbete uppmärksammas i branschen på det här viset, säger Tim Ericsson i ett pressutskick.

Stenpriset delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten har använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. Linköpings stift, som står bakom projektet, får priset för ett både mångårigt och högklassigt arbete med att restaurera Linköpings domkyrka – Sveriges största stenkyrka.

Själva symbolen för Stenpriset år 2021 är ett gammalt söndervittrat rosettfönster från 1200-talet. Det har ersatts med ett nytillverkat fönster där den senaste digitala tekniken med 3D-scanning och CNC-teknik kombinerats med stenhuggarens klassiska hantverk för att återskapa originalet. Detta står att läsa i pressmeddelandet om priset.

– Det är en fascinerade tidsresa. Fönstret knyter samman modern teknik med ett hantverk som går tillbaka till 1200-talet. Med rosettfönstret på plats blinkar dagens stenmästare till sina yrkesbröder som en gång byggde Linköpings domkyrka. Cirkeln är sluten, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund och jurymedlem.

Anton Rimstedt


Det prisade rosettfönstret, Linköpings domkyrka. Foto: Pressbild.


PÅ STARTSIDAN JUST NU