Klik venligst
ÖSTGÖTATIDNINGEN BUSINESS 2020-5-1 KL. 07:00

Hon är Ödeshögs nya näringslivschef

Av Lotta Hofström

ÖDESHÖG. Heléne Njord Westerling började sin nya tjänst som näringslivschef i Ödeshögs kommun i april.

Hon är Ödeshögs nya näringslivschef
Heléne Njord Westerling har tagit över som näringslivschef i Ödeshögs kommun. Foto: Lotta Hofström

Hon arbetade tills nyligen vid region Östergötlands nätverk för företagsutveckling. Innan dess var hon verksamhetschef över Science park Norrköping och tidigare näringslivsutvecklare i Norrköping.

Nu sätter hon tänderna i en betydligt mindre kommun med knappt 5 500 invånare.
– Ödeshög har ett fantastiskt bra läge ut med E4:an. Fördelen med en mindre kommun är att det kan vara kortare beslutsvägar. Man har också alla personer i rummen bredvid, så jag tror att det finns möjlighet att erhålla en god service till företagen med korta informationsvägar. Det blir lätt att ta reda på saker och ting. Och så, vad jag upplevt hittills, finns en stor vilja att samverka både från kommunen och näringslivet, säger hon.

I SIN NYA TJÄNST vill hon kunna inspirera företag att ”lyfta blicken och se framåt”.
– Få dem att tänka nytt, testa ny teknik och nya sätt att jobba på för att optimera verksamheten och få tid till annat, säger hon.
En utmaning för Ödeshög är avståndet till grannstäder och avsaknaden av snabba pendlingsmöjligheter, menar hon.
– Det är en utmaning för näringslivet när de ska attrahera rätt kompetens, konstaterar hon. Dels kostar det att åka och så är det tiden det tar att resa. Jobbet ska gå att få ihop livspusslet.

MEN EN TIMMES bilfärd till jobbet stoppar inte Heléne Njord Westerling, som närmast ska arbeta för att öka nätverkandet företagen emellan.
– Oftast träffas man branschvis men jag tycker om att blanda branscher. Man kan ha liknande utmaningar och inspireras av varandra, säger hon.
På grund av coronakrisen har hennes planer för första tiden på jobbet fått stöpas om.
– Min plan var att åka ut och träffa företagarna och ta pulsen på Ödeshög men nu har det blivit digitala möten, säger hon.
Just nu handlar det mycket om att skapa relationer och att få ”input”, menar hon. Dels om vad företagen har för förväntningar på utvecklingen i Ödeshögs näringsliv, och om det finns idéer om vilka bolag som skulle kunna vara ett bra komplement här.
– Bolagen är drabbade av coronan och allting är osäkert. Men det finns ändå en väldig kraft. Det är lösningsorienterade entreprenörer. Det är ett svårt läge, men värsta chocken har gått över och nu måste vi planera för tiden efter.

PÅ STARTSIDAN JUST NU