Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
ÖSTGÖTATIDNINGEN BUSINESS 2020-2-25 KL. 14:07

Gustav bygger 46 lokaler till småföretagare

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Mjölby har många småföretagare och Viringe är ett område som växer. Gustav Kock, som driver företaget Egen Lokal, ser möjligheter att bygga företagslokaler för småföretagare här.

Gustav bygger 46 lokaler till småföretagare
Lokalerna kommer att byggas på grönområdet mitt emot Ahlsell i Mjölby. Den totala ytan är 9000 kvadratmeter.

Snart ska 46 lokaler på södra Viringe börja byggas.
Lokalerna byggs i två etapper; 22 i den första och 24 i den andra. Det är stor efterfrågan på dem.
– Vi har precis avslutat försäljningen av den första etappen. Det är jätteroligt för det är slutsålt. När försäljningen av den andra etappen börjar tar vi beslut om senare i vår, men det är många som står i kö, berättar Gustav.

MJÖLBY är den första staden som företaget, som är baserat i Linköping, bygger denna typ av lokaler i. Beslutet om att börja bygga här fattades för cirka ett halvår sedan.

– Mjölby är en kommun med mycket driv i, men företagarna blir fler snabbare än lokalerna byggs. Det som byggs är också ofta för större företag. Det byggs väldigt lite för den lilla företagaren och därför såg vi en möjlighet att bygga den här typen av lokaler här, förklarar han.

Gustav har tidigare arbetat som rådgivare till fastighetsägare i Östergötland och Stockholm.
– Det var då jag fick den här idén. Nästan alla som jag varit rådgivare för äger väldigt stora fastigheter. De äger inte de där små lokalerna för småföretagarna. Det finns ju väldigt många småföretagare i dag, men de har ingenstans att sitta, fortsätter han.

HANS affärsidé är att bygga och sälja små företagslokaler som kan byggas om till större allteftersom små företag växer.
– Lokalerna passar verksamheter som kanske har behov av ett lager, ett kontor och som vill kunna anpassa lokalen helt efter sin egen verksamhet. Man kan bygga till ett extra våningsplan, sätta in ett större kök eller bara göra ett kontor av allting. Man kan också använda lokalen enbart som ett lager. Företagen kan växa i lokalerna då de är byggda som radhuslängor. Behöver man mer plats kan man ha två lokaler och bara ta ner en vägg så har man en dubbelt så stor lokal, berättar han.

Första etappen börjar byggas i vår och tanken är att de lokalerna ska vara klara i slutet av sommaren eller i början av hösten.
– Jag var lite orolig först för att det inte skulle sälja, men det har känts bra hela vägen och kommunen har varit jättepositiva. Och nu är ju första etappen slutsåld så det är jättekul. Framförallt är det väldigt roligt att det har mottagits så väl. Vi hade en informationsträff på Swedbank i Mjölby för några veckor sedan. Det var fullt hus och kommunens tillväxtorgan Växtkraft Mjölby var där. Det var jätteroligt för de tyckte att det var ett så bra projekt för att det gynnade den typen av verksamheter - småföretag- som de flesta kommuner vill ska växa, säger han.

– Det som är så bra med de här lokalerna är också att företagare som har lokalerna intill varandra kan dra nytta av varandra. Rörmokaren, snickaren och målaren kan ta ett jobb ihop och en kaffe ihop. När man sitter på samma ställe kan man dra nytta av varandras kunskaper och det bildas en gemenskap. Jag hörde redan inne på informationsträffen att folk pratade med varandra och sa ”ska du också vara här?”,”vad gör du där?”, ”vad ska du jobba med?”. Det ska bli väldigt kul att se hur det blir när folk flyttar in, säger han.

PÅ STARTSIDAN JUST NU