Klik venligst
ÖSTGÖTATIDNINGEN BUSINESS 2020-6-16 KL. 16:13

Årets företagare har flera strängar på sin lyra

Av Lotta Hofström


ÖDESHÖG. Nicklas Bengtsson har av Ödeshögs företagarförening utsetts till Årets företagare 2020. Han driver Skattegårdens handelshus som idag har 15 medarbetare. Framgångsreceptet? Att ha flera strängar på sin lyra, återbruk och socialt engagemang.

Årets företagare har flera strängar på sin lyra
Nicklas Bengtsson är Årets företagare i Ödeshög. Foto: Ödeshögs kommun


Det hela började 1999 med en bit tom åkermark, berättar Nicklas Bengtsson som utvecklat sin business till butik med försäljning av nytt, antikt och begagnat, uthyrning av maskiner, möjlighet att göra entreprenaduppdrag, fastigheter och nu senast biltvätt och på sikt café.
– Det började med att sälja maskiner. Sedan sa en till mig att "Du ska sälja tyg också" och tyg har blivit mitt levebröd än idag, säger han.
Att ägna sig åt olika saker är ett strategiskt val för att klara av att överleva på en mindre ort samt tackla konjunktursvängningar.
– När det blir dåliga tider så köper folk begaganat och vid högkonjunktur nytt och vid corona så hyr vi ut byggmaskiner när alla ska hålla på hemma, säger Nicklas Bengtsson.


HANS entreprenörskap har genomsyrats av medmänsklighet, något som han fått tack vare sin uppfostran.
– Dels har vi tagit in folk från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, som har svårt att få jobb på grund av psykiska och fysiska problem, och för många har det lett till jobb, säger han.

För ett par helger sedan bjöd hans företag alla inom vården och räddningstjänsten på pizza och under de senaste tre åren har han ordnat pensionärsträffar i butiken.
– Vi plockar upp dem på äldreboende och i lägenheter så får de komma hit på fika och så får de handla om de vill. De gamla tycker framförallt det är jätteroligt men deras barn har också ringt och tackat, säger han.
– Det känns bara bra i hjärtat.

Vad gäller butiksfastigheten så är den byggd av rivna fastigheter från olika platser i Sverige. Bland annat finns en glaspaviljong från Volvos bilsalong i Norrtälje, som är på gång att nu bli café.
– Återvinning är lönsamt men har gett mig mycket arbete. Men jag har heller inga jättebelåningar, inte mer lån än en vanlig Svensson med villa har, men jag har jobbat hårt för det, säger han.

ETT ANNAT engagemang som Nicklas Bengtsson haft är tv-programmet "Lyxfällan", där han köper in saker eller hjälper personer i ekonomisk kris.
– Det ger också bra reklam och ett kontaktnät över hela Sverige. Folk hör av sig för att sälja, andra kommer hit för att köpa. Det ena ger det andra, säger han.

Numera, säger Nicklas Bengtsson, är kroppen sliten efter åren av hårt arbete men någon nedtrappning är det inte tal om.
– Man känner sig i startgroparna hela tiden, säger han.

Skattegårdens handelshus omsättning 2017 var drygt 11 miljoner kronor. Sedan dess har omsättningen ökat drygt 20 procent, enligt Nicklas Bengtsson.

ÖSAM’s styrelses motivering till årets vinnare:
Niklas har med sin fingertoppskänsla för möjligheter och entreprenörskap sedan starten för 26 år sedan, utvecklat sitt Skattegårdens Handelshus till den blomstrande näringsverksamhet som det är idag. Genom sitt sociala engagemang och sina långsiktiga lokala satsningar är Niklas ett föredöme och en förebild för företagandet i en liten ort.

PÅ STARTSIDAN JUST NU