Klik venligst
MOTALA 2020-2-11 KL. 14:20

Varningssignaler för våld mot kvinnor

Av Lotta Hofström

MOTALA. Mäns våld mot kvinnor delas ofta upp i fysiskt, sexuellt, psykiskt, latent, materiellt samt ekonomiskt våld. Men oftast utsätts kvinnan för flera typer av våld samtidigt.

Varningssignaler för våld mot kvinnor
Drygt 120 kvinnor söker stöd av Motala kvinnojour varje år och efter ledigheterna ökar antalet rop på hjälp. Foto: Lotta Hofström

Klagar han ofta på dig? Hindrar han dig från sociala aktiviteter? Går han igenom din telefon eller väska? Är han våldsam mot saker eller djur – eller mot dig? Växlar han från elak till ångerfull och kärleksfull? Det är varningssignaler som Motala kvinnojour uppmanar att vara uppmärksam på.

FYSISKT VÅLD kan vara allt från att nypa till att skada med vapen. Sexuellt våld kan vara allt från sexistiska skämt och kränkningar till att tvingas titta på porr eller utsättas för brutal våldtäkt. Psykiskt våld kan vara hot, kränkningar som att tala nedlåtande eller att utöva kontroll som att till exempel begränsa kvinnans umgänge.
– Våldet blir så normaliserat att det är svårt att förstå för kvinnan. Det gäller allt våld. Hon bär hans glasögon på näsan och ser sig själv genom dem: Jag är slarvig, en dålig mamma, kan inte betala räkningarna, säger Helena Fredriksson från Motala kvinnojour.

Latent våld handlar om vetskapen om det våld han kan utöva, och får konsekvensen att kvinnan och barnen anpassar sig för att undvika mera våld.
– Som att vara snäll och ompysslande mot honom, säger Maria Dahl Karlgren från kvinnojouren.
– Under ledigheten till exempel har ofta kvinnans roll varit att hålla det lugnt hemma, inte minst för barnens skull. Men det spelar ingen roll för vad hon än gör så blir det aldrig rätt, fortsätter hon.

EKONOMISKT VÅLD handlar om att medvetet se till att kvinnan hamnar i ekonomisk beroendeställning.
– Materiellt våld kan vara hot om att ta sönder kvinnans saker för att skrämmas, eller ta sönder saker som är dyra eller som hon bryr sig mycket om, säger Maria och Helena.

Till Motala kvinnojour vänder sig kvinnor som oftast varit med om att de olika typerna av våld har överlappat varandra. För att kontrollera kan män bland annat använda gps:er för att kontrollera vart kvinnan är. Ett annat exempel är när mannen tvingar kvinnan att skicka bilder och filmer för att visa vart hon befinner sig.
– Kreativiteten hos männen slutar aldrig förvåna, säger Maria.

MOTALA KVINNOJOUR förklarar mekanismerna bakom mäns våld mot kvinnor bland annat genom våldspyramiden, som menar att till exempel ett sexistiskt språk och traditionella könsroller är en bidragande faktor till våldsbrott mot kvinnor, och det feministiska begreppet könsmaktsordning, som beskriver de strukturer och processer som skapar och upprätthåller manlig överordning över kvinnor i samhället.
Kortfattat kan begreppet förklaras med att det män gör och säger rent generellt värderas högre i samhället samtidigt som män och kvinnor förväntas vara på olika sätt.
– Vi ser könsmaktsordningen och vi vill förändra den, säger Helena.

Är du kvinna och drabbad? Motala kvinnojour går att nå på motalakvinnojour@roks.se samt 0141-512 00.

PÅ STARTSIDAN JUST NU