Klik venligst
MOTALA 2021-12-29 KL. 08:06

Vår jord i fokus när designeleverna ljussätter nyårsvandringen

Av Anton Rimstedt

MOTALA. Hållbar utveckling är årets tema för nyårsvandringen i Motala, ett tema som generationen som formger ljussättningen är väl bekant med. Östgötatidningen var med när gymnasieeleverna presenterade sina förslag för beställarna.

Vår jord i fokus när designeleverna ljussätter nyårsvandringen
William Swartling, Maximus Torstensson, Maja Särnehed och Agnes Karlsson. Foto: Anton Rimstedt.

I ett konferensrum, kan man nog kalla det, i församlingshemmet i Motala har elever från årskurs två på Platengymnasiets teknikprograms designinriktning samlats för att presentera sina förslag till ljussättning av nyårsvandringen. Beställare och samarbetspartners är Svenska kyrkan, Motala kommun och Hamnrådet.

Gruppvis går de upp och presenterar hur de vill ljussätta vandringen, med detaljer som ska symbolisera, eller direkt vidröra, temat Hållbar utveckling. Färgen grön återkommer, liksom olika symboler för hur vi ska ta hand om hela vår jord, ibland så konkret som en faktisk jordglob, ibland genom mer abstrakt tellusassocierad symbolik.

Vandringen kommer att gå från församlingshemmet, via Platenhuset in i hamnområdet, stadsparken och upp till kyrkan för att avslutas med fyrverkerier. Längs med hela vandringen kommer klassen TE20A att lysa upp Motala. TE20A har träffat beställarna för information om uppdragsgivarna och området. Provbeslutat, jobbat med idéer, fotograferat platserna, photoshoppat förslag och gjort presentationer med sina ljusdesignförslag som de presenterar för beställarna.

Efter att alla presentationer är färdiga i det lilla rummet i församlingshemmet så får Östgötatidningen en pratstund med en av grupperna som hoppas att så mycket som möjligt av just deras idéer ska bli verklighet.

– Vi har jobbat mycket med blått och grönt. Och använt oss visuellt av snöflingor, säger Agnes Karlsson.

Hon bildar grupp ihop med Maja Särnehed, Maximus Torstensson och William Swartling.

– Det blir mycket fokus på miljö, med indirekta budskap om hållbar utveckling och att vi ska ta hand om vår jord, säger Maja Särnehed.

– Det har blivit ännu mer konkret i och med pandemin också. Vi vill symbolisera Motala som en stark stad som står stark i både pandemi och klimatkris, fortsätter Agnes Karlsson.

De alla tycker att det är en stor ära att få chansen att sätta ljus på Motala på nyår, och de vill sätta sin egen prägel på vandringen.

– Vi vill att folk ska tänka på miljön i vardagen, samtidigt som man bara ska få en mysig vandring, säger William Swartling.

– Det här är ett stort projekt som kräver mycket praktisk planering, avslutar Maximus Torstensson.

Anton Rimstedt


Så här kunde det se ut när grupperna med designelever presenterade sina förslag. Foto: Anton Rimstedt.De andra eleverna lyssnar spänt på sina "konkurrenters" bidrag. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU