Klik venligst
MOTALA 2022-1-18 KL. 11:57

Träningstips till dig som vill göra en nystart

Av Mia Karlsvärd

MOTALA/BORENSBERG Många har avlagt nyårslöftet att leva ett nyttigare liv, röra på sig mer och börja träna. Annelie Hagen, verksamhetssamordnare, Korpen i Motala och Borensberg ger oss några tips och kloka råd.

Träningstips till dig som vill göra en nystart
– Du kan träna både styrka och motion hemma men det ställer ett högre krav på dig som individ att det verkligen blir av. Foto: Mia Karlsvärd.

I sitt jobb som verksamhetssamordnare på Korpen möter Annelie Hagen ofta personer som vill göra en nystart med träning. Särskilt efter ett nytt år.

–Tänk långsiktigt och börja försiktig när du är otränad. Efter ett par månader kan du trappa upp för att därefter komma till en nivå som håller året runt och till en livsstil som löper på.

Hon säger att det är viktigt att fokusera både på styrka och kondition. Om man väljer att lösa ett träningskort på en anläggning bör de kunna vägleda dig och lägga upp ett grundprogram.

– Viktigt är att du får ett skräddarsytt träningsprogram som passar dig. Kommer man direkt från soffan är det noga med ett program med en lägre intensitet. Träning en till två gånger i veckan inledningsvis för att sedan bygga upp. Annars är risken att man tränar några veckor och sedan blir det inget mer, säger hon.

Varför är det så viktigt med träning?
– För att kunna ha en bra hälsa, energi och kraft till vardag, jobb och fritidsaktivitet. Man kan ha olika mål med sin träning. En del vill öka sin kondition och styrka medan andra bara vill bibehålla sin förmåga långt upp i åren.

Så här efter nyår är det säkert många som också gett löftet om att gå ner i vikt.

– Om det är målet är det kosten man behöver fokusera på och lägga om. Det handlar 70 procent om kosten och 30 procent om motion när man vill ändra sin vikt.

Vad rekommendera du där?
-För egen del är jag noga med att äta regelbundet för att minska matsuget på kvällen. Mitt råd är att även här tänka långsiktigt, inga kvickfix. Att gå ner sakta men säkert och sedan försöka behålla sin må bra vikt, säger Annelie Hagen.

Hur gör man motion till en rutin?

– Boka tid med dig själv och ha ett fast schema precis som när du ska åka till jobbet eller skolan då blir det en naturlig del av ditt liv.

Hon förklarar att det tar några veckor innan rutinen sitter.

– Vid ett eventuellt avbrott, om du blir förkyld till exempel är det viktigt att du går tillbaka till träningsrutinen, precis som att återgå till jobbet.


Om man inte vill träna på ett gym?

– Du kan träna både styrka och motion hemma men det ställer högre krav på dig som individ att det verkligen blir av. Har man en träningslokal som du åker till är det lättare att behålla rutinen och blir peppad av att träffa andra som tränar.

Hur gör ni på Korpen efter de nya Corona-restriktionerna?
–Vi har anpassat gymmet och våra pass. Gruppträningen blir med färre deltagare och vi återinför bokning av gymtider. Vi har också online-träning med förinspelade träningsprogram till medlemmar med träningskort. Nu närmast ska vi ha en löparskola digitalt, vi har också tipspromenad som man kan gå vart och när man vill som är digital, berättar Annelie Hagen.








– Boka träningstid med dig själv och räkna med att det tar några veckor innan rutinen sitter, säger Anneli Hagen. Foto: Mia Karlsvärd.



– Det lättare att behålla rutinen om man väljer att träna på ett gym, säger Annelie Hagen. På Korpen har man återgått till bokning av gymtider och en begränsning på deltagare på sina pass utifrån de nya pandemi-restriktionerna. Foto: Mia Karlsvärd.


Att tänka på vid nystart:
• Börja med enkla basövningar som är lätta att komma i gång med.
• Motionera cirka 150–300 min/vecka.
• Boka dag och tid för dina träningsrutiner.
• Börja på lagom nivå för att kunna öka på vartefter du når dina delmål.
• Gör det till en livsstil.
• Hitta en träningsform som du tycker är rolig.

Tips på göra-själv-övningar:
• Promenader, gärna raska och pulshöjande.
• Benböj
• Utfallssteg
• Ryggresningar
• Situps
• Armhävningar
• Rodd med gummiband
• Balansövningar 
• Rörlighetsträning

PÅ STARTSIDAN JUST NU