Klik venligst
MOTALA 2020-4-1 KL. 06:00

Trädgårdsglädje på 3000 kvadratmeter

Av Lotta Hofström

KLOCKRIKE. Vårbruket är igång på Fridhems trädgård. Här frösås, gödslas, beskärs och vårstädas det för fullt inför säsongen. Snart börjar trädgårdsintresserade från hela landet att komma på besök.

Trädgårdsglädje på 3000 kvadratmeter
Här rensar hon bland de röda botaniska tulpanerna. Foto: Carolina Fransson

Den 3000 kvadratmeter stora inspirations- och samlarträdgården drivs av paret Agneta Lundkvist och Ulf Johansson som flyttade till Klockrike 1988.
De började att skapa trädgården på 90-talet efter att ha blivit en del av sällskapet Trädgårdsamatörerna, som samlar tusentals "trädgårdsnördar" för kunskap, inspiration och trädgårdsbesök.
– Vi klev in i en helt ny värld, berättar Agneta Lundkvist.
– Nu är vår trädgård som en resa jorden runt. Här har vi till exempel orientdalen, irländska kullarna, söderhavet, magnolialunden och klippträdgården!

UNDER sommarsäsongen kommer bokade sällskap till Fridhems trädgård för att njuta av allt från tulpanträd och kobrakallor till alla olika sorters magnoliaträd.

Just magnoliorna är parets särskilda favorit. De har nu drygt 70 utplanterade magnolior. Men det dröjer ännu många veckor innan de blommar.
– De har väldigt mycket blad som får ligga hela vintern och täcka magnoliernas rötter. Så nu har vi mycket löv att transportera bort för att kompostera. Och nu blåser det mycket, så vi har en ojämn kamp mot löven, säger Agneta Lundkivst.

HON berättar att det varje dag, året runt, finns något att göra i trädgården. I januari kan det handla om att planera och skriva i trädgårdsallmanackan eller göra nya skyltar. Under mars kan det vara att så grönsaker till köksträdgården.
– Kål är vår favorit både på längden och tvären. Det är gott! Det finns tips och knep för att undvika kålfjäril. Vi har dem i odlingslådor med kålväv som jag har sytt som ett stort tält av, säger hon.

Genom årens lopp har Agneta Lundkvist antecknat i en trädgårdsdagbok. I den kan de gå tillbaka och läsa om hur det gått för deras plantor och om när blommor och träd slagit ut – eller om de inte slagit ut...
– För en magnolia tog det 23 år innan den blommade och nu är den ett sex meter högt buskträd som är översållad med knoppar. Det är ljuvligt. Det är trädgårdslycka, säger hon.

REDAN i augusti förra året började bokningarna för årets sommarsäsong rulla in. Och än så länge verkar verksamheten inte störas av coronaviruset, som slår hårt mot olika branscher som livnär sig på besökare.
Agneta Lundkvist spår dock att det blir färre busslaster i år.
– Men det går bra att ta egen bil. Vi har en stor åker att parkera på, och 3000 kvadratmeter att sprida ut besökarna på. Har vi själva hälsan så kommer vi att ha öppet och då underlätta för folk att kunna hålla avstånd. Det är en ära att bjuda hit andra och vi gör det för att dela glädje och njutning och vår passion med andra!

I början av juni arrangeras en växtauktion här, med chans att för en liten peng komma över udda växter.
– Då är allmänheten välkommen!


Drakens paviljong. Foto: Carolina Fransson



En magnoliaplanta som Agneta Lundkvist frösått från en Magnolia tripetala, eller på svenska paraplymagnolia. "Den ser otroligt exotisk ut med sina 60 centimeter långa blad", säger hon. Foto: Carolina Fransson


PÅ STARTSIDAN JUST NU