Klik venligst
MOTALA 2021-12-23 KL. 09:05

Törnqvist om LHC-hösten och publikstödet: ”Gör mer skillnad än jag kanske trodde”

Av Anton Rimstedt

MOTALA/LINKÖPING. Motalasonen Henrik Törnqvist och hans LHC går på julledighet med fyra raka segrar i ryggen och en välbehövlig skjuts uppåt i SHL-tabellen. Både personligen och för laget känns det bättre i år än under den tuffa fjolårssäsongen, menar Henrik Törnqvist, och publiken har en stor del i det.

Törnqvist om LHC-hösten och publikstödet: ”Gör mer skillnad än jag kanske trodde”
Henrik Törnqvist. Foto: Arkiv.

– Det är skönt att gå på julledighet med lite vinster i ryggen, känna att man har något på gång som vi kan bygga vidare på. Samtidigt så vill man, när man väl är inne i det, fortsätta spela när det går bra, säger Henrik Törnqvist.

Motalasonen och Maif-produkten har stänkt in hela nio mål under första halvan av säsongen, med den noteringen är han Linköping HC:s näst bästa målskytt efter Broc Little, amerikanen som prenumererar på den förstaplatsen.
– I början av säsongen tycker jag att vi inte riktigt kom upp så bra som vi har gjort här på slutet. Det var mycket nytt i början. Det tog ett tag innan allt det nya satte sig. Men ju längre säsongen har gått, desto mer har allt satt sig, säger Henrik Törnqvist och fortsätter:
– Bara det att vi har vunnit lite mer nu än vad vi hade gjort förra året gör ju att det blir lite lättare att komma till hallen. Det är absolut en annan stämning i laget i år jämfört med förra säsongen.

Är ni bättre i år?
– Jag tycker faktiskt det. Vi har fått ihop det bättre i år. Vi har en bättre spelidé som verkligen funkar och jag tycker att vi får ut mer av alla också.

Är det ni ledande spelare som har varit med båda säsongerna som har tagit tag i det på ett annat sätt i år eller är det Klas Östmans (nygamla tränaren) intåg som är förklaringen?

– Det är väl både och tycker jag. Klas har kommit in med nya ögon efter att inte ha varit här på några år, kom in med ny glöd och var tänd. Vi spelare har på ett bra sätt anammat det ledarna vill.

Hur stor faktor är publikens återkomst just för LHC tror du, om du ska vara ärlig?

– Jättestor. Om jag talar för mig själv så är det en jätteskillnad. Det var speciellt att spela utan publik, det var nånting som hela tiden fattades. Nu har man verkligen insett hur mäktigt och skönt det är att ha publiken där. För oss har det varit jättepositivt att få tillbaka publiken i ”Saaben”, och även att folk har kommit på bortamatcherna och hejat på oss. Ska jag vara ärlig så gör det nog mer skillnad än jag kanske trodde.

Publiksiffrorna i Saab Arena har under hösten varit av varierande storlek, flera matcher över 7000, men också flera matcher runt 4000 där det har varit många tomma stolar. Men känslan är att det också under de matcherna har varit bra tryck och stämning, främst från ståplats där klacken och supporterföreningen White Lions håller till. Henrik Törnqvist håller med.
– Det känns ofta som att det är mycket mer folk än vad det kanske är. En stor eloge till White Lions och de som står på ståplats. Ibland blir man förvånad hur högljudda de kan vara på förhållandevis lite folk. De har gjort det riktigt bra.

I sista matchen innan uppehållet, den delvis uppskjutna hemmamatchen mot Oskarshamn, så gjorde Henrik Törnqvist ett av målen i 6-2-segern. Och efter Motalasonens mål hördes en, för undertecknad, ny ramsa från ståplats. Klacken skanderade ”Motala” ett par gånger, något som inte Henrik Törnqvist själv noterade.

– Det ska jag vara ärlig och säga att jag inte hörde faktiskt. Det var kul att höra att de hade skrikit det också. Kul att de uppmärksammar Motala också. Det är ett speciellt band och det är kul att det uppmärksammas, det händer inte alltför ofta ändå.

– Min egen säsong har varit lite som lagets. Jag tycker att jag har blivit bättre efter en lite halvtung start på säsongen där poängen inte riktigt ville studsa in. Mot slutet tycker jag att jag har tagit stora kliv och nu får jag göra lite poäng, och jag får bidra med det jag vill, både offensivt och defensivt. Jag har gjort lite mål och jag är på väg åt rätt håll, samtidigt som jag vill mycket mer fortfarande.

Känslan är att du har en mer offensiv roll i år än någon gång tidigare i LHC.
– Så är det. Jag får spela mycket i alla former och det är jättekul. Jag får spela powerplay och får mycket förtroende överlag, och jag tror att det är det som gör att det till slut lossnar med.

– Att känna förtroende från tränarna är jätteskönt. Klas har haft mig tidigare både i J20 och i a-laget och han har väl vetat att det kanske har funnits mer i mig än vad jag har fått ut tidigare år, han har alltid sagt att han har en stor tro på mig. Sedan gäller det att visa det också när man får den här chansen.

Nästa gång Henrik Törnqvist får chansen är på annandagen när LHC återupptar säsongen med hemmamatch mot Färjestad. Men först lite julledigt.


Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU