Klik venligst
MOTALA 2021-3-31 KL. 00:13

Tennisklubben i Motala är attraktiv i pandemitider

Av Anton Rimstedt

MOTALA. Idrottsrörelsen som helhet har sett ett märkbart tapp av utövare under pandemiåret som nu gått och vi har tidigare i år rapporterat om utmaningarna för barn- ungdomsidrotten lokalt. Men det finns positiva undantag, tennisen är ett sådant. Motala tennisklubbs ordförande Mathias Bentzer målar upp en positiv bild av en sport och en klubb på frammarsch.

Tennisklubben i Motala är attraktiv i pandemitider
Foto: Carolina Fransson.

Många föreningar runtom i landet har haft svårt att behålla medlemmar när pandemin har satt käppar i hjulen för verksamheten. Detta har resulterat i ett minskat idrottande, framför allt i åldrarna 17-25. Även tennisen har såklart satts på prov under pandemin, men har klarat sig förhållandevis bra. Svenska tennisförbundet kan visa upp det högsta medlemsantalet på 25 år och av de 30 största idrotterna i landet kommer tennis på delad andraplats av dem som klarat sig bäst hittills under coronapandemin.

Golf (+2,9 %), Fotboll (0,5 %) och Tennis (0,5 %) är också de enda av de största idrotterna som noterar en ökning när det gäller aktivitet. Statistiken baseras på det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK-stöd) till idrottsföreningarna i landet under 2020.

På lokal nivå ses samma positiva trend för den globala racketsporten.

– Vi ökar till och med medlemsantalet. Det ser bra ut, säger Mathias Bentzer, en optimistisk ordförande för Motala tennisklubb.

Han ser två huvudförklaringar till varför tennisen har vuxit under en tid där många sporter har minskat sitt utövarantal.

– Padelns uppsving har nog inneburit ett uppsving också för tennisen i och med att det är racketsporter, man kanske börjar med padel och så vill man sen prova tennis, säger Mathias Bentzer.

– Och så kanske pandemin. Vissa sporter har man helt enkelt knappt kunnat utöva och då kanske man har provat på tennis i och med att vi har kunnat ha öppet mycket i vår hall under begränsade former.

Restriktionerna har självklart drabbat Motala tennisklubb också, men med hjälp av egna "system" så har det ändå gått bra, enligt ordföranden.

– Vi sa vid tillfälle att man fick vara max fem personer på läktaren och då gjorde vi så att man fick ta med en boll som låg i en korg, och det fanns fem bollar då, så det aldrig skulle bli fler än fem personer på läktaren. Vi stängde också alla omklädningsrum.

Men är det ökade intresset för att spela tennis ett direkt resultat av pandemin och, i så fall, kommer det ske en tillbakagång när covid-19 inte längre är en faktor? Mathias Bentzer tror inte det.

– Vi får hoppas att det kommer vara och bestå och jag tror nog på det. I och med att padel är en så dyr sport så blir tennisen ganska billig i jämförelse och så inser man att tennis är en rolig sport, så jag tror att man ska väga in det också.

Det återstår att se om tennisen kan bli en idrott som också på längre sikt fångar upp några av de barn och ungdomar som under pandemin har lämnat andra idrotter.

Tror du att det finns en känsla att tennis är en lite mer okej pandemisport, i och med att man bara är två, eller fyra, och har bra avstånd och så vidare, och att det i så fall spelar in i att fler har sökt sig till sporten?

– Ja, det tror jag. Men det har nog gjort att många också har upptäckt att det är en väldigt trevlig sport, säger Mathias Bentzer.

Motala tennisklubb har sett en tioprocentig ökning av antalet medlemmar det senaste året, enligt Mathias Bentzer. Och att klubben har gått från 290 till 321 medlemmar sedan pandemin bröt ut tror ordföranden har att göra också med hur klubben har jobbat lokalt.

– Jag tror att det också finns en attraktivitet kring oss som klubb. Vi ligger bra nere vid Varamon och så har vi fått hit lite bra tränare. Det händer mycket kring klubben och vi anpassar oss mycket till vad barn tycker är kul, säger Mathias Bentzer.

Anton RimstedtPÅ STARTSIDAN JUST NU