Klik venligst
MOTALA 2022-3-16 KL. 10:53

SPF i Motala har plötsligt ingen lokal

Av Mia Karlsvärd

MOTALA. SPF Seniorerna Baltzar som samlar kring 100 medlemmar vid sina träffar står utan lokal. SPF säger att de blivit uppsagda med omedelbar verkan. Motala kommun säger att de måste boka lokalen.

SPF i Motala har plötsligt ingen lokal
– Att hitta en lämplig lokal som är handikappanpassad med centralt läge för våra medlemmar är inte helt enkelt, säger SPF Motalas ordförande Britt-Marie Sahlén och SPF Motalas vice ordförande, Benny Wessman. Foto: Mia Karlsvärd.

Konflikten och meningsskiljaktigheten angående lokal började när SPF:s dåvarande hyresvärd Kulturbagen valde att överlåta sitt kontrakt till Motala kommun.

Sedan 2016 har SPF som är en livaktig förening kunnat träffas i Kulturakademins lokaler.

– Trots att vi har en uppsägningstid på 6 månander enligt kontraktet blev vi uppsagda med omedelbar verkan när kommunen tog över. Vi fick därefter löfte om att få fortsätta att ha våra möten på Kulturakademin om vi kunde förlägga våra aktiviteter tidigare på dagen, då var vi välkomna, berättar Britt-Marie Sahlén, nyvald ordförande SPF Motala.

De rättade sig efter kommunens krav och årsmötet kunde då genomföras som vanligt på Kulturakademin.

– Direkt efter mötet skickade den tidigare ordförande ett meddelande till samordnaren på Kulturskolan i Motala för att få bekräftelse på att vi skulle få använda lokalen till kommande möten. Utan att få svar, berättar Britt-Marie Sahlén.

Hon fortsätter:
– Därför ringde vår vice ordförande, Benny Wessman veckan innan vårt planerade möte för att stämma av och skriva kontrakt. Liknande den uppgörelsen som vi hade med förra hyresvärden. Han fick då beskedet att lokalen var upptagen, säger Britt-Marie Sahlén.

Anneli Stolt, samordnare på Kulturskolan i Motala säger att SPF visst får använda lokalen.
-De får absolut vara kvar, men de måste då boka den hos kommunen, säger Anneli Stolt.

De säger att de kontaktat dig men inte fått svar?
– De hade sitt årsmöte på Kulturakademin, därefter hörde inte jag något från dem förrän den 7 mars när SPF:s vice ordförande ringde för att boka lokalen till den 17 mars, men då är den redan uthyrd.

Anneli Stolt berättar att Kulturskolan varit trångbodda och att Kulturakademin nu används i stor utsträckning till deras barn och ungdomsverksamhet.

– Att vi har kastat ut dem förstår jag inte var det kommer ifrån. Men de måste boka, är det upptaget så är det upptaget, säger hon.

Men de har inte fått information?
– Det är möjligt, men det är inte vi vårt ansvar utan den som de hyrt av tidigare, säger Anneli Stolt.

Huset där Kulturakademin är inhyst ägs av Roomzzz fastigheter i Linköping. Tidigare hyrde föreningen Kulturbagen lokalen. SPF hyrde lokalen till sina möten direkt av dem i andra hand. När föreningen sade upp kontrakten blev Motala kommun primär hyresgäst till Kulturakademins lokaler.

– Vi har tagit över en lokal. Vi motarbetar inte kommunens pensionärer men de måsta boka. Jag tror att det är ett missförstånd. Det är beklagligt att de inte har blivit uppsagda i tid, det får står för de som hade kontraktet innan, säger Anneli Stolt.

Britt-Marie Sahlén berättar hur de mer eller mindre drabbades av panik när de insåg att de stod helt utan lokal.

– Överenskommelsen var att vi skulle fortsatt få ha våra möten i lokalen, säger hon.

Till slut bara dagar innan mötet blev de lovade att kunna genomföra sitt medlemsarrangemang på Harrys i Motala. Hur det ser ut kommande evenemangsår vet de inte.

SPF Seniorerna Baltzar är verksamma i Motala centralort och har 600 medlemmar.

– Kulturakademins lokaler har varit bra för oss.
Att hitta en lämplig lokal som är handikappanpassad med centralt läge för våra medlemmar är inte helt enkelt, säger ordförande Britt-Marie Sahlén.

– Vi måste ha en långsiktighet. Vi har 600 medlemmar som måste veta i god tid var vi ska vara, säger vice ordförande, Benny Wessman.

SPF har nu tagit kontakt med en jurist.

Mia KarlsvärdSPF Seniorerna Baltzar är verksamma i Motala centralort och har 600 medlemmar. Ordförande Britt-Marie Sahlén och vice ordförande, Benny Wessman. Foto: Mia Karlsvärd.


PÅ STARTSIDAN JUST NU