Klik venligst
MOTALA 2022-4-14 KL. 14:06

Ser värnplikten som en möjlighet

Av Mia Karlsvärd

MOTALA I början av året skickades mönstringsunderlaget ut till cirka 106 000 ungdomar födda 2004 i Sverige. Utifrån svaren har nu Plikt- och prövningsverket valt ut drygt 19 000 ungdomar som ska kallas till mönstring. Här berättar fyra ungdomar som går andra året på Platengymnasiet i Motala hur de ser på mönstringen, grundutbildning med värnplikt och framtiden.

Ser värnplikten som en möjlighet
Estelle Bäckman, Narges Haidari, Tassnim Dawoud och Filip Eriksson är alla födda 2004. Väntar på besked om de ska bli kallad till mönstring. Foto: Mia Karlsvärd.

Tassnim Dawoud går Ekonomiprogrammet. Narges Haidari, på Naturvetenskapliga programmet. Filip Eriksson och Estelle Bäckman går båda två Samhällsprogrammet på Platengymnasiet. De har alla fyllt i mönstringsunderlaget. Själva kallelsen med datum och tid skickas ut ungefär två månader innan mönstringsdagen. Mönstringen pågår mellan maj 2022 och april 2023.

Ni fick fylla i ett frågeformulär med skalan 1–10 hur gärna ni vill göra värnplikt. Vad svarade ni då?

–Jag svarade mellan 4–5, mest för att jag var osäker. Så här i efterhand hade jag svarat med högre poäng. Jag tror att det är en jättebra erfarenhet att göra värnplikt, säger Tassnim Dawoud.

–Jag kommer inte ihåg exakt, men någonstans mellan 7–10. Jag är riktigt exalterade och ser fram emot att göra värnplikt, säger Narges Haidari.

–Jag tror att jag satte en 8. Min familj ser värnplikten som en möjlighet och en bra merit till framtida jobb, säger Estelle Bäckman.

–Jag skrev en 8. Min plan är att bli polis i framtiden, säger Filip Eriksson.


Förr i tiden var värnplikten bara för killar. Hur ser ni på det?

–För mig är mönstring för alla en självklarhet, säger Tassnim Dawoud.

–Vi har fått förklarat för oss att man utgår från prestation och inte kön, säger Estelle Bäckman.

–Om man skulle hamna i krig gör de ingen skillnad, man krigar ju inte tjejer mot tjejer, säger Narges Haidari.

–Det är självklart att det ska vara lika för alla oavsett om man är kille eller tjej, säger Filip Eriksson.


Vad har era föräldrar sagt om värnplikten?

–Mina föräldrar har själva inte gjort lumpen. De kom till Sverige 2004. Min mamma hoppas på att jag ska göra värnplikten. Nu med Ukraina och allt. Det har hänt mycket på andra ställen i världen också, men det här är så nära, säger Tassnim Dawoud.

–Min farsa gjorde lumpen och fortsatte därefter att jobba ett tag inom försvaret. Sedan drog ner på resurserna för försvaret. Han säger att värnplikten är en bra merit, säger Filip Eriksson.

– Båda mina föräldrar är engagerade och hoppas att jag ska göra värnplikten. När min pappa gjorde lumpen blev han ytbärgare. Han jobbar nu som pilot på kustbevakningen. Mamma säger att hon ångrar att hon inte tog chansen. Jag tror inte att vi ska vara rädda för att det blir krig här. Det är viktigt att vi gör det vi kan och hjälper till genom att skänka pengar och som volontärer, säger Estelle Bäckman.

– Min mamma är inte särskilt taggad inför min mönstring. Jag tänker att det är bättre att vara förberedd om det skulle hända något i Sverige. Då är värnplikten bra, säger Narges Haidari.


Vad tror ni om framtiden i och med kriget i Ukraina?


– Det blir hemskt om Nato lägger sig i, men jag tror inte de gör det. Jag blir lite ledsen över hur media rapporterar. Varför har de inte gjort det i samma omfattning från andra krig och konflikter? Traumat är det samma för alla som flyr, säger Narges Haidari.

– Jag tror att allt kommer bli dyrare. Många flyr och eftersom det kommer så många kanske vi får ett nytt perspektiv på samhället. Att vi blir mer empatiska och inser att vi behöver varandra, säger Estelle Bäckman.

–Vi har alltid varit med om flyktingar. Nu när det händer så nära blir i mer empatiska. Vi måste hjälpas åt. Vi måste också bli bättre på integration för alla flyktingar, säger Tassnim Dawoud.

–Kriget i Ukraina kommer ändra oss, säger Filip Eriksson.

Mia Karlsvärd


Fakta: Så många kallas till mönstring i Östergötland
Från Östergötland kallas sammanlagt 886 personer födda 2004. 594 män och 292 kvinnor enligt Plikt- och prövningsverket.
Om man blir kallad är man enligt lagen om totalförsvarsplikt skyldig att genomföra mönstringen. Mönstringen består av både fysiska och psykologiska tester. När testerna är klara och man blivit godkänd kan man bli antagen till en grundutbildning med värnplikt. Om man inte blir antagen kan man ansöka igen.
Fakta: Försvarets hemsida



PÅ STARTSIDAN JUST NU