Klik venligst
MOTALA 2021-3-23 KL. 13:02

Osäkerheten stor för klubbarna under elitnivå

Av Anton Rimstedt

MOTALA/MJÖLBY. Svenska Fotbollsförbundet beslöt nyligen att flytta starten av de lägre förbundsserierna från mitten av april till den 1-2 maj. Berörda föreningar i västra Östergötland är division 2-klubbarna Motala AIF och Mjölby AI. Maifs tränare Martin Axén är inte övertygad om att bollen kommer rulla den 1 maj.

Osäkerheten stor för klubbarna under elitnivå
Får vi se Maif-jubel i maj eller dröjer det ytterligare? Foto: Arkivbild.

I höstas åkte Motala AIF ur division 1 medan Mjölby AI tog steget upp från division 3, vilket resulterade i att de båda östgötaklubbarna hamnade i samma serie. Men osäkerheten är stor inför säsongen på nivån som anses ligga precis under elitnivå. Division 1 på herrsidan anses vara en del av den yrkesutövande idrottsverksamhet som är undantagen från mer generella pandemirestriktioner, medan division 2 inte anses vara yrkesutövning och därför gäller andra regler där.

Till att börja med är alltså seriestarten uppskjuten, men med tanke på hur idrotten på den nivån har drabbats av restriktioner det senaste halvåret finns inga garantier för att serien sätter igång i maj.

– Det var väl rätt väntat att det skulle bli uppskjutet. Smittspridningen går ju inte åt rätt håll nu, men vi får väl se. Vi måste ändå utgå från att det blir spel, säger Martin Axén, tränare i Motala AIF.

Utmaningen är stor för klubbarna på lägre nivå, som saknar resurser som elitklubbarna har men som ändå förväntas bedriva seriös och tävlingsinriktad verksamhet.

– Vi på breddsidan kan inte göra tester dagligen och följa upp som man gör i elitklubbarna, säger Martin Axén och lägger till:

– Jag är lite skeptisk till om det kommer dra igång, det måste jag ändå säga.

Det har varit snack om att det kan bli aktuellt att komprimera säsongen och exempelvis bara köra en enkelserie, men det är inget som tilltalar Maif-tränaren.

– Jag spelar hellre en dubbelserie, och så får man försöka trycka in så många matcher man kan. Matcherna behövs, annars tror jag att folk blir less på det här.

Och kommer matcherna väl igång väntar ett lokalmöte med Mjölby AI för Martin Axén och Motala, något som inte hänt i seriespel på ett bra tag.

– Jag tror att jag var med och spelade själv senast lagen möttes i seriespel. Det är väl 16 år sedan typ. Det var i trean vi möttes då, sen dess har vi ju gått i olika riktningar som klubbar, så det finns väl ingen riktig rivalitet så.

Förra säsongen tränade Martin Axén Boren, som då mötte MAI i seriespelet, så den nya Maif-tränaren har koll på Mjölby både som spelare och tränare.

– Ja, dem har jag koll på. Så är det.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-10 KL. 23:51

Rovdjursföreningen i Östergötland vill sprida kunskap - därför behövs våra rovdjur

"Vi behöver alla delar av naturen för att lösa vår egen existens".

De ska gå 100 000 steg på en dag
ÖSTERGÖTLAND 2021-6-9 KL. 15:51

De ska gå 100 000 steg på en dag

Tilde och Jennifer förbereder sig för utmaning på Öland

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare
MJÖLBY 2021-6-9 KL. 09:02

Stolta och överraskade pristagare av Årets företagare

Se bilder från prisutdelningen här på sajten.

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare
ÖDESHÖG 2021-6-8 KL. 08:04

Så tänker Wettergren om Sveriges motståndare

"Allt kommer handla om vilka som lyckas att få ut max av både spelare och ledare".

Fler nyheter