Klik venligst
MOTALA 2022-3-1 KL. 09:07

Motalabo kör förnödenheter till polsk/ukrainska gränsen

Av Mia Karlsvärd

MOTALA – Om jag hjälper andra, kanske någon hjälper mina föräldrar i Kiev, säger Taras Kuzmenko som sedan Rysslands krig i Ukraina varit fullt fokuserad på att samla in kläder, mat och medicin till krigsdrabbade i sitt forna hemland.

Motalabo kör förnödenheter till polsk/ukrainska gränsen
– Vi behöver fortsatt hjälp. Hör av er till mig eller lämna in förnödenheter till Råssnäskyrkan, berättar Taras Kuzmenko. Foto: Mia Karlsvärd.

Taras kommer kånkande med påsar och säckar fulla med gåvor från privatpersoner. Via Facebook har han bett om hjälp och många i Vadstena och Motala har hörsammat hans vädjan.

Råssnäskyrkan bistår med en lokal dit privatpersoner kan lämna förnödenheter till hans insamling.

– Ingen av oss trodde att ryssarna skulle attackera så snabbt. Vi trodde att det bara var prat.

Taras föräldrar är fast i Kiev. De bor bara en halvmil från flygplatsen. Visst är han orolig för dem men han säger att de än så länge har så att de klarar sig. Eftersom läget är akut får de bara gå ut vissa tider.

– Mamma säger att bröd är slut men de hade förberett sig och fyllt på sitt skafferi och de har en vattenbrunn i närheten där de kan fylla på vatten.

Hans frus syster
är också kvar i Kiev. Han säger att ett hyreshus intill systerns hem träffades av delar från ett beskjutet flygplan där splitter for in i deras lägenhet.
– Nu sover de i hallen som är utan fönster och har bärande väggar, berättar han.

Under intervjun ringer hans telefon. Han är fokuserad på att planera resan mot gränsen mellan Polen och Ukraina. Han söker efter ytterligare saker som han vet behövs i Ukraina, bland annat walkie-talkies och gamla mobiltelefoner.

– Det finns säkert mer vi kan bidra med, saker som jag inte vet om som kan behövas, jag gör vad jag kan.

Han önskar att han hade haft en buss för att kunna hjälpa människor som är på flykt.

Han och hans fru har bott i Sverige sedan 2015. Taras jobbade som chef på ett hotell i Krim när Ryssland invaderade Krimhalvön 2014. När han fick som enda alternativ att bli rysk medborgare flydde han och hans fru till Sverige. Deras två döttrar är nu 8 år och 5 år.

Vad säger du till dina barn?
– Att allt som ni hör om Ukraina måste ni berätta för mig, så jag kan förklara. Jag kan inte tvinga dem att inte läsa och lyssna på nyheter, men jag är tydlig med att jag vill förklara.

Taras skulle kört sin egen bil med släpkärra mot Ukraina men på kvällen bara timmar innan han ska åka har ännu fler kommit med gåvor, och Yarolsav följer med på hans hjälpresa och Motala Express bistår med en lätt lastbil.

– Vi är fortfarande i behov av grejer, de kan höra av sig till mig eller lämna till Råssnäskyrkan när den är öppen. Målet är att stoppa kriget så fort som möjligt. Ju bättre rustade vi är, desto snabbare kan kriget stoppas, hoppas Taras Kuzmenko.
Om du vill hjälpa Taras: taras.sound@gmail.com, +46 721 24 46 00

Mia Karlsvärd


– Det finns säkert mer vi kan bidra med, saker som jag inte vet om som kan behövas, jag gör vad jag kan. Foto: Mia Karlsvärd.På tisdag morgon räknar han med att vara framme vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Foto: Taras Kuzmenko.


PÅ STARTSIDAN JUST NU