Klik venligst
MOTALA 2022-11-23 KL. 16:39

Kyrkan svalare i vinter

Av Mia Karlsvärd

BORENSBERG I advent och alla gudstjänster i vinter blir det svalare i kyrkorna. I solidaritet med vår omvärld har Kyrkorådet i Borensbergs pastorat beslutat att sänka temperaturen i sina lokaler betydligt.

Kyrkan svalare i vinter
–Jag tycker att de som besöker kyrkan är medvetna om behovet av att vi sänker temperaturen, säger Agneta Blick och många kring fikabordet håller med. Foto: Mia Karlsvärd

Det är förmiddag och andakten i Björkhällakyrkan ska strax börja. Innanför entrén finns ett utrymme för att hänga av sig jackan för här inne är det varmt och skönt.

I Svenska kyrkan, stiftet och i pastoratet lokalt har man förberett sig inför vintern och gemensamt tagit beslut om att sänka värmen i sina kyrkorum. Även så i Borensbergs pastorat.
–I stället för att ha en konstant temperatur på 19 grader i våra kyrkor sänker vi temperaturen till cirka 14 till 15 grader, berättar Bo Westerin, fastighetschef Borensberg pastorat.

Det är den rekommendationen alla pastorat har fått från stiftet.
–Kyrkans största utmaning är fukten. Därför har vi särskilda åtgärder för detta för att inte inventarierna och orglarna ska ta skada, säger Bo Westerin.

Att sänka temperaturen för mycket kan leda till fuktskador. Det är det som avgör att man bara sänker till 14 till 15 grader.

I Borensbergs pastorat finns sammanlagt 16 kyrkor. Varje församling tar själv beslut om hur man ska använda sig av kyrkan i vinter. Även om kyrkorna kommer att ha en sänkt temperatur höjer man värmen när respektive kyrka ska användas i samband med begravningar, vigslar och dop.
–Vi är inte ensamma om detta. Alla Sveriges pastorat ser över detta och vi har fått tips och råd via gemensamma webbinarier, berättar Bo Westerin.
–Vi lär oss väldigt mycket av det här. Vi har haft det lyxigt, vi har en bra ekonomi i kyrkan och har kunnat värma upp våra kyrkor, säger Ilona Degermark, kyrkoherde i Borensbergs pastorat.

Hon säger att det tidigare har varit svårt att få gensvar för sänkning av temperaturen.
–Men vår energiförbrukning har varit orimligt hög. Vi behöver vara ansvarsfulla för våra medlemmars skull. Vi är i en miljökris, där behöver vi ta ett ansvar, säger Ilona Degermark.

Hon jämför elkrisen med pandemin då vi ställdes inför en oväntad kris. Hon menar att vi nu är mer krismedvetna och att det är få som har varit negativa till att sänka temperaturen.
När andakten är slut avslutas den med fika. Där träffar vi Agneta Blick, församlingsrådets ordförande.
–Jag tycker att de som besöker kyrkan är medvetna om behovet av att vi sänker temperaturen. Förr i tiden när vi besökte kyrkan hade vi ytterkläderna på oss. Det kan vi ha även i dag, säger Agneta Blick och många kring fikabordet håller med.

Vi lämnar Björkhällakyrkans varma lokaler och åker till Kristbergs kyrka strax utanför Borensberg. Här har man haft en lägre temperatur i flera år men i år sänkte man temperaturen tidigare än vanligt. Trots det, är det inte så kyligt, visserligen har vi alla ytterjackorna på oss inne i kyrkan.

Hur ser det ut inför julen?
–Hela julen är de kyrkor, där det kommer vara aktiviteter, uppvärmda, berättar Bo Westerin.
–Jag hoppas att vi kommer vara mer försiktiga i vår energiförbrukning framöver och att vi satsar mer på energi och miljöanpassningar i kyrkan. Även om det är tufft tror jag att vi kommer ta lärdom av detta, säger Ilona Degermark.

MIA KARLSVÄRD


Ilona Degermark, kyrkoherde i Borensbergs pastorat. Foto: Mia Karlsvärd



Bo Westerin, fastighetschef Borensbergs pastorat.


PÅ STARTSIDAN JUST NU