Klik venligst
MOTALA 2021-5-16 KL. 09:01

Kommunen ska styras även i pandemitid – så har det gått för Motala och Vadstena

Av Anton Rimstedt

MOTALA/VADSTENA. Skräckexempel med ogiltigförklarade möten och sammanträden på parkeringsplatser och i nedlagda hönshus. Utmaningar har inte saknats för kommuner runtom i landet med att hålla fullmäktigemöten i pandemitid. Den här veckan är det Motalas och Vadstenas ordförande i kommunfullmäktige som får redogöra för hur det har gått i respektive kommun.

Kommunen ska styras även i pandemitid – så har det gått för Motala och Vadstena
Så här såg det ut när Motala kommunfullmäktige sammanträdde i Vätternrundan Arena i augusti 2020. Foto: Nils-Ingvar Graan.

Förra veckan skrev Östgötatidningen om hur det har gått i Mjölby, Boxholm och Ödeshög med arbetet i kommunfullmäktige under pandemin. Nu har turen kommit till våra nordvästra kommuner.

Vissa demokratiska institutioner kan inte ens en pandemi rucka på. En kommun ska styras oavsett omvärldsläge och kommunallagen reglerar detaljerat hur sammanträdena i kommunfullmäktige får gå till. Å demokratins vägnar måste allmänheten och mötesdeltagarna kunna ta del av mötet på ett sätt som gör att alla ledamöter som deltar både syns och hörs på lika villkor.

Det har ställt krav på den digitala tekniken som kan användas om kommunfullmäktige ska sammanträda i pandemitid. På vissa håll i landet har möten fått ogiltigförklaras i efterhand och för ett par veckor sedan rapporterades det om att Bjuvs kommun i Skåne fått hålla sammanträden på parkeringsplatser och i nedlagda hönshus för att man inte har fått ordning på tekniken. Och även i Motala fick man vara kreativa med platsen för fullmäktigesammanträde innan man helt hade övergått till digitala möten.

– På läktaren nere på idrottsparken fanns det högtalaranläggning, bra internetuppkoppling och så kunde man få en tio platser per ledamot, så det var ingen risk för trängsel. Och det fanns tak. Så vi hade en kort sammanträde där i april förra året, berättar Nils-Ingvar Graan (KD), kommunfullmäktiges ordförande i Motala kommun.

– Sedan, i maj, gick vi över till att vara i sporthall, först i en gymnastiksal och sedan i sporthallen när den blev ledig vid nästa möte. Så körde vi så under hösten. Men det var ungefär fyra deltagare som inte ville delta fysiskt där, så då testade vi med att koppla upp dem digitalt. Det var då svårt att få ljudet för dem som var med via nätet att bli riktigt bra, fortsätter Nils-Ingvar Graan.

Det var på grund av detta, att alla ledamöter inte kunde delta på exakt lika villkor, som Motala kommun sedan gick över till en mer utpräglad digital lösning.
– Efter nyår började vi köra hela fullmäktige digitalt. Förutom presidiet och de två ordinarie justerarna, som sitter i kommunhuset och leder mötet därifrån. Det här har fungerat mycket bra, säger Nils-Ingvar Graan och fortsätter:

– Jag har fått frågan om jag har varit orolig för att det här ska överklagas och att möten ska ogiltigförklaras, som det har gjorts i exempelvis Luleå. Men där var det ju självklart att det skulle ogiltigförklaras, eftersom vissa mötesdeltagare inte hade någon kamera. Grundkravet är ju att alla ska kunna höra och se varandra och det har vi varit väldigt noggranna med.

I Vadstena började man med att minska antalet ledamöter till 21 (från ordinarie 35) när pandemin blev en realitet.

– Så här gjorde vi fram till det första mötet på hösten. Då hade det lugnat sig litegrann och då körde vi ett möte i en skolaula. Det hade sina begränsningar med talarplatser och så, men det fungerade faktiskt bra, säger Arne Sjöberg (M), ordförande i Vadstenas kommunfullmäktige.

– Under senare delen av hösten gick vi över till att ha möten som var nästan 100 procent på distans. Presidiet var då närvarande I det som var den formella möteslokalen, övriga deltog på distans via en videolösning. Bortsett från vissa inkörningsproblem med ovana digitala deltagare och lite teknikstrul så fungerade det sedan väldigt bra, fortsätter Arne Sjöberg.

Till skillnad från kommunerna i förra veckans genomgång så tycker både Nils-Ingvar Graan och Arne Sjöberg att debatten inte har påverkats i någon större grad av digitala sammanträden. Det finns till och med fördelar, visar det sig.
– Jag tycker faktiskt att debatten har rullat på som vanligt. Folk har vant sig vid de hör videomötena, så jag tycker att det känns naturligt nu, säger Nils-Ingvar Graan i Motala.

Arne Sjöberg:
– Man får en väldigt bra blick över vilka som vill ha ordet i de här digitala verktygen. Det blir en lista som är väldigt lätt att följa. Det är för- och nackdelar med de här lösningarna. Det blir ju ändå alltid bättre möten om man kan ses fysiskt och du missar vissa delar av det när du kör digitalt. Fördelen är just att det här med överblicken och att det blir mer rättvist vem ska ska ha ordet och så vidare.

Anton Rimstedt


PÅ STARTSIDAN JUST NU