Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MOTALA 2023-2-14 KL. 06:00

Hopp om en piggare bostadsmarknad till våren

Av Mia Karlsvärd

MOTALA/MJÖLBY I Motala sjönk priserna på villor något mindre jämfört med övriga riket den senaste tremånadersperioden. Den som sålde en bostadsrätt i Mjölby däremot såg en ökning med hela 32 procent.

Hopp om en piggare bostadsmarknad till våren
I hela Sverige ligger nu prisutvecklingen på årsbasis på -12 procent för villor. i Motala var prisutvecklingen under samma period -9 procent. Foto: Mia Karlsvärd

I Motala sjönk villapriserna med 7 procent under de tre senaste månaderna och med 9 procent den senaste 12 månaders perioden. Priserna på bostadsrätter sjönk den senaste tremånadersperioden med 13 procent och under det senaste året som var prisutvecklingen -27 procent i Motala.

I hela Sverige ligger nu prisutvecklingen på årsbasis på -12 procent för villor och -10 procent för bostadsrätter. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

När det gäller bostadsrättspriserna sticker Mjölby ut rejält. Jämfört med snittet för prisutveckling i Sverige går Mjölby mot vinden och har i stället en kraftigt ökad prisutveckling de tre senaste månaderna med 32 procent. Tittar man däremot på prisutvecklingen för bostadsrätter de senaste 12 månaderna har prisutvecklingen varit -8 procent i Mjölby.

Villapriserna i Mjölby har jämfört med övriga Sverige en lite mindre minskning. Prisutvecklingen för villapriserna var här -11 procent det senaste året, och -7 procent de senaste tre månaderna. Antal sålda villor i Mjölby var 175 under den senaste 12 månaders perioden och snittpriset på en villa i Mjölby kommun var 2 861 000 kronor.

Medelpriset för en villa i Motala låg på 2 756 000 kronor och antal sålda villor det senaste året var 259 i Motala kommun.
I övriga kommuner i västra Östergötland, Vadstena, Ödeshög och Boxholm såldes för få villor och bostadsrätter för att kunna göra en statistiks beräkning.

Prisnedgången i Sverige har sedan toppen 2022 nu varat i tio månader för bostadsrätter och nio månader för villor, vilket är längre än senaste nedgången år 2017 skriver Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande.

Mäklarsamfundets kommentar är att inflationen nu mattas av i både USA och euroområdet.
-Ser vi samma utveckling i Sverige kommer ränteläget att stabiliseras, och då kan vi räkna med en piggare bostadsmarknad med tryggare köpare som agerar snabbare, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

MIA KARLSVÄRDPÅ STARTSIDAN JUST NU