Klik venligst
MOTALA 2022-4-28 KL. 16:40

Gässen håller sig borta

Av Mia Karlsvärd

BORENSBERG Den senaste informationen är att det varit få kanadagäss på Strandbadet. Men vi ska väl inte ropa hej än, säger Thomas Martinsson, verksamhetschef inom Motala kommun.

Gässen håller sig borta
Kommunen ska också ta hjälp av drönare, robotgräsklippare utan knivar och senare iläggning av bryggor före och under badsäsong för att fåglarna ska skrämmas iväg och hindras komma upp på land. Foto: Mia Karlsvärd.

Sedan början på mars har den första metoden i kommunens åtgärdsplan testats för att föhindra att kanadagäss landar på Jerusalemsbadet och Strandbadet. Gäss i trä, så kallade parningsgäss för att skrämma bort andra fåglar som vill häcka på stranden.

Hela strandkanten på Strandbadet är sedan några veckor tillbaka omringad av orangefärgat staket. Det är ytterligare ett av kommunens steg i planen för att skrämma bort kanadagässen.

Hur har det gått?
– Det har varit hyggligt både på Jerusalemsbadet och Strandbadet. Inte många gäss varken på stranden eller i vattnet., berättar Thomas Martinsson.

Hur länge ska staketet vid strandkantet sitta uppe?
– I princip hela sommaren. Är det gynnsamt tar vi bort det. Vi har inte tagit beslut om det än.

– Vi flyttar också träfåglarna några gånger i veckan, det viktiga är att ha dem utplacerade under parningssäsongen mars-maj. Vi har återkommande koll och kommer fortsätta att ha detta under hela säsongen, säger Thomas Martinsson.

Mia Karlsvärd


PÅ STARTSIDAN JUST NU