Elever anordnar klädbytardag
Av Mia Karlsvärd
MOTALA Eleverna på Försäljning- och serviceprogrammet på gymnasieskolan Carlsund anordnade klädbytardag.
Leon Bodén, Victor Metandel, Tindra Sjögren, Tindra Ronell, Aleks Pohla och Adam Storm går alla andra året på Försäljning- och serviceprogrammet. Foto: Mia Karlsvärd
I ett rum i skolans lokaler har eleverna en egen lokal. Här inne ser det precis ut som i en vanlig butik, förutom att här saknas prislappar. I stället har kunderna själva fått lämna in kläder. I utbyte får kunderna en tillgodobiljett, för varje inlämnat plagg.
När Östgötatidningen besöker butiken står Adam Storm och Victor Metandel i kassan. De går båda två andra året på Försäljning- och serviceprogrammet.
Klädbytarbutiken ingår i ämnet entreprenörskap.–Tanken är väl att vi ska producera mindre och att få folk att tänka till och inte alltid köpa nytt, säger Victor Metandel.
–Det går åt skitmycket vatten att göra jeans till exempel, berättar Adam Storm.
Två kunder kommer in för att byta till sig kläder. De kikar runt och hittar några plagg som de vill ha. De ger sina tillgodobiljetter till Victor Metandel som stoppar ner dem i kassaapparaten när Adam Storm stoppar ner kundernas tillbytta kläder i en påse.
När kunderna går ut ur butiken möter de Elin Printzell som är lärare på Försäljning- och serviceprogrammet.
–Innan vi skapade klädbytarbutiken tittade vi på filmer om ”fast fashion” och funderade på hur vi skulle kunna göra folk uppmärksamma på detta. Vi kom då fram till att vi skulle arrangera en klädbytardag, säger Elin Printzell.
Hon berättar att eleverna via filmerna de såg lärde sig att klädindustrin är den industrisektor som är näst värsta hotet mot miljön.
–Vi tror inte att så många är medvetna om det, säger Elin Printzell.
Till våren är planen att eleverna ska arrangera en liknande klädbytardag, i samband med den officiella klädbytardagen som arrangeras på många håll i Norden den 22 april 2023. I Motala är den förlagd till centrum.
–Det viktigaste med projektet är att få människor att tänka till. Behöver man verkligen så mycket kläder, säger Elin Printzell.
MIA KARSLVÄRD– Behöver man verkligen så mycket kläder, säger Elin Printzell, lärare på Försäljning- och serviceprogrammet. Foto: Mia Karlsvärd