Klik venligst
MOTALA 2020-12-4 KL. 18:02

Davidsson om ett liv utan speedway och om sportens framtid

Av Anton Rimstedt

MOTALA/VADSTENA. I mitten av november kom beskedet. Motalasonen Jonas Davidsson avslutar en över 20 år lång speedwaykarriär innehållandes flera SM-guld, VM-brons och polska ligatitlar. Att det hela ändå fick avslutas i piratvästen är han tacksam över.

Davidsson om ett liv utan speedway och om sportens framtid
Speedwaypensionären är engagerad i sonens hockeyspelande i Vadstenalaget HC Wettern. Foto: Anton Rimstedt.

– Absolut. Det är mycket hit och dit i speedway och mycket med olika regelverk som gör att man kanske inte kan köra i det lag man vill helst varje säsong. Men hjärtat har alltid varit i Piraterna och Motala, säger Jonas Davidsson.

Vi träffas utanför ishallen i Vadstena av alla ställen. Där är Jonas Davidsson med sonen på hockeyträning, speedwayikonen hoppas att det blir mer av sånt nu.
– Barnen blir större och större och jag vill vara med så mycket som möjligt. Ju äldre man blir desto mer tänker man på riskerna som finns i speedwayen. Man har fått sig en tankeställare några gånger under karriären när det har hänt saker med andra förare, men nu kände jag att jag var färdig med speddway, säger 36-åringen som är född och uppvuxen i Motala

Tonfallet i hans röst avslöjar tydligt att det ur det perspektivet är en lättnad att han nu kört sitt sista varv. Det finns också fler fördelar med ett mer ”vanligt” liv, enligt Davidsson. Hos en av hans sponsorer fick han direkt ett jobb när beslutet var taget att lägga släpskon på hyllan.

– Det är skönt att veta vad som händer varje vecka. Och vi har fått in lite nya maskiner som jag kör, så jag trivs utmärkt hittills. Framför allt vet man att lönen kommer den 25, det är en lättnad, säger Jonas Davidsson och syftar på den osäkerhet som ”legoknektslivet” inom speedwayen ofta innebar.

Piratlegendaren är stolt över mycket i sin framgångsrika idrottskarriär. På den obligatoriska frågan vad man plockar fram som karriärens höjdpunkt har Jonas Davidsson svårt att välja.

– 20 år är en lång tid. De första SM-gulden i Hallstavik (med Rospiggarna) var speciella, de kom så tidigt i karriären när jag fortfarande var junior. Och så tre VM-brons i lag. Det är stort i sig att bara representera Sverige. Och gulden i Polen med 25 000 på läktarna skojar man inte bort.

Men han landar ändå i en specifik händelse.
– Att ta guld med Piraterna sticker ut. Första gången, 2011, förväntade sig ingen att vi skulle vinna. Vi var underdogs när vi gick in i slutspelet och så bara klickade det för hela laget samtidigt. Det var häftigt. 2013 var vi mer favorittippade och det förväntades nästan att vi skulle gå in och plocka guldet bara.

”Jurre” lämnar nu en speedwaysport som länge, både lokalt i Motala och nationellt i Sverige, har haft problem med återväxten. Sedan Jonas och brodern Daniel kom fram har det inte producerats några åkare värda att nämna från västra Östergötland.

– Sen jag började har man fått höra ”speedwayen kommer dö ut om fem år”. Men det har ju inte hänt än. Dock ser återväxten väldigt dålig ut överlag i Sverige. Det är svårt att ”komma in” i speedway jämfört med andra sporter. Du måste i princip ha en motorcykelintresserad förälder som är beredd att satsa på dig. Och klubbarna måste lägga i princip allt sitt krut på elitverksamheten för att gå runt, då blir det svårt, säger Jonas Davidsson.

Han tror att han skulle ha mycket att bidra med till satsningar inom sporten, med sin erfarenhet, men säger sig inte ha funderat närmare på om han ser en framtid inom speedway, efter förarkarriären.
– Jag har inte kommit så långt än, men visst skulle det kunna vara intressant. Just nu känner jag mig dock färdig med speedway.

Anton Rimstedt


Speedwaypensionären är engagerad i sonens hockeyspelande i Vadstenalaget HC Wettern. Foto: Anton Rimstedt.


PÅ STARTSIDAN JUST NU