Klik venligst
MJÖLBY 2021-3-28 KL. 06:35

VM-kvalet så mycket mer än bara fotboll för Besart Kalludra

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY/MOTALA. Kosovo-Sverige i VM-kval i fotboll. För Skänningekillen och MAI-spelaren Besart Kalludra och många andra kosovoalbaner i Östergötland är det så mycket mer än bara en fotbollsmatch. Att landet han är född och uppvuxen i möter den nation som han identifierar sig så tydligt med, och som så länge saknade ett eget landslag, går utanför själva idrotten.
– Det är en stor tacksamhet till den ena nationen och en stor stolthet till den andra, säger Besart Kalludra.

VM-kvalet så mycket mer än bara fotboll för Besart Kalludra
Besart Kalludra med sin familj efter avancemanget till division 2 med MAI i höstas. Foto: Privat.

Östgötatidningen pratar med Mjölby AI-spelaren, Motalabon och Skänningekillen Besart Kalludra dagen innan det att Kosovo ska möta Sverige i huvudstaden Pristina i VM-kvalet.

– Det enda som är synd är att man inte får uppleva den på plats. Det är inte många av Kosovos landskamper som man har fått åka iväg och kolla på live. Coronan kom ju och vi är ju ett relativt nytt landslag. På min tid så spelade vi inofficiella landskamper mot klubblag, säger Besart Kalludra.

Ja, den tidigare Motala AIF-, Åtvidabergs FF- och Linköping City-spelaren har alltså själv representerat det kosovanska landslaget, innan landet hade blivit medlem i Fifa och Uefa och fått officiell landslagsstatus. Besart Kalludra är registrerad för en landskamp för Kosovo, 2010 mot Halmstads BK (!).

– Jag var med och mötte Halmstad i en 4-4-match. Då var det mest för att bygga upp landslaget.

Hur stort var det då när både Uefa och Fifa erkände Kosovo 2016?

– Det var sjukt stort. Jag kommer ihåg när allt drog igång och jag var med där i början. Då tränade landslaget på en oklippt gräsmatta på Öland och där och då kändes det långt till att få spela landskamper. Långt till att få möta Sverige i ett VM-kval.

Besart Kalludra talar med stor stolthet i rösten. Hans familj kom till Sverige 1992 och strax efter att hans föräldrar hade funnit sin nya tillvaro så föddes Besart. Han kom sedan att växa upp i Skänninge med Skeninge IK som moderförening. Många kosovoalbaner kom till Sverige under Kosovokriget på 90-talet och i efterdyningarna av kriget på 00-talet. 2008 förklarade sig Kosovo självständigt från Serbien, men självständigheten är omtvistad. Serbien accepterar inte utbrytningen och den serbiska parlamentariska majoriteten anser att Kosovo är en del av Serbiens territorium i form av en autonom provins. Kosovo har erkänts av 98 av FN:s 193 medlemsstater.

– Sedan efter kriget har jag bilat ner med familjen varje år och varit där i nästan en månad varje sommar. Jag har många släktingar som bor kvar och det är en enorm stolthet till landet. Det har jag fått växa upp med även att jag är född i Sverige, säger Besart Kalludra.

Ett land som inte har erkänt Kosovo som självständigt är onsdagens kvalmotstånd Spanien. Det innebär att de båda ländernas flaggor inte kan visas upp bredvid varandra före matchen, liksom att Kosovos nationalsång inte kommer att kunna benämnas som just en nationalsång. Spanien har en stor inhemsk rörelse för självständighet för de spanska regionerna Katalonien och Baskien, vilket har beskrivits som en förklaring till Spaniens försiktighet inför att erkänna Kosovo.

– För oss är det där bara tramserier. Vi har vårt land och vi kommer bara att vara stolta. Den diskussionen har ju pågått länge, med länder som inte accepterar oss. Vi lever med det i bakhuvudet men vi ser bara framåt.

Men under söndagskvällen, mot Sverige, är det nationalsång, flagga och hela köret. Om det inte har kunnat utläsas mellan raderna tidigare så var det tydligt inför matchen var Besart Kalludras sympatier låg.

– Jag kommer ju heja på Kosovo alltså, så är det ju. Jag har inte följt det svenska landslaget på det sättet. Landslagsmässigt har jag tidigare mest följt Albanien och Italien, som jag tycker om.

Andra kosovoalbanska östgötar som Östgötatidningen har varit i kontakt med inför matchen mot Sverige beskriver just en känsla av att äntligen få sitt eget landslag att heja på, även fast man har hejat på Sverige när de har spelat.

Vad betyder fotbollen för Kosovo och för kosovoalbaner, sett i ett större perspektiv?

– Det är ju det vi har just nu ute i världen. Det är det vi kan samlas kring. Det är fotboll och politik på tv:n hela dagarna hemma. Fotbollen betyder oerhört mycket för oss som nation, säger Besart Kalludra.

– Det är stolthet varje gång de kliver ut på planen. Det känns som att en liten del av en själv är där ute. Det är stort, riktigt stort. Och det är kul att få kolla på Kosovo nu och inte följa andra landslag.

Intresset finns. Passionen finns. Patriotismen finns. Stödet från kosovoalbaner runtom i världen finns sannerligen. Hur lång tid tar det innan allt det här tar Kosovo till ett stort mästerskap?

– Om man får drömma så tänker man inom en snar framtid. Men realistiskt och organisatoriskt är det nog en bit kvar. Men oavsett om de kommer med eller inte så är vi väldigt stolta inför varje match vi spelar, säger Besart Kalludra.

Anton Rimstedt

I nästa veckas tidning kan du läsa om vad Besart Kalludra tänker inför säsongen med MAI och hur det ska bli att möta tidigare laget Maif.











Kosovo är ett land märkt av krig, men bjuder samtidigt på vacker natur och kulturella landmärken. Här är landets näst största stad Prizren, vid foten av Sharri-bergen. Foto: Anton Rimstedt.



Kosovos landslag tackar publiken i Halmstad efter den inofficiella landskampen 2010, där Besart Kalludra deltog. Foto: Privat.


PÅ STARTSIDAN JUST NU