Klik venligst
MJÖLBY 2024-12-31 KL. 15:00

Julpromenad i hembygdsgården – men inte för alla

Av Susanne Hasselqvist

MJÖLBY I hembygdsgården i Mjölby pågår julfirandet för fullt. Inne i stugorna är julpyntet på plats, det är bara att kika in – för dem som klarar den branta backen ner till området. Hembygdsföreningen har vänt sig till politikerna för att få en ny gång- och cykelväg, och nu ska frågan utredas.

Julpromenad i hembygdsgården – men inte för alla
Bergastugan var en gång ett militärboställe från 1768. Till hembygdsparken flyttades den 1938. Foto: Susanne Hasselqvist

Att backen ner till hembygdsgården är brant har hembygdsföreningen påtalat i flera år. Det leder till att många rörelsehindrade är förhindrade att besöka såväl hembygdsgården som vandrarhemmet på ett säkert sätt.
– Det har kommit in ett par Mjölbyförslag om detta nu i november-december, och vi ska utreda frågan, säger Joel Runn som är trafikplanerare i kommunen.

Det betyder att det ska göras en projektering av hur den branta vägen in i området ska kunna göras om, säger han.
– Det måste bli någon sorts serpentinväg i så fall, men en sådan tar mer plats och blir längre. Vi vet inte än hur detta kan lösas, om det är möjligt. Men vi ser nyttan med det, backen är brant.
Problemet har påtalats tidigare. I december 2015 skickade hembygdsföreningen ett förslag till tekniska nämnden i Mjölby om att anlägga en ny gång- och cykelväg i parken mellan Svartån och Norrgårdsgatan.
– Personal från service och teknik var på plats och konstaterade att ordinarie nerfart är för brant, skrev föreningen 2018 till politikerna i kommunstyrelsen, 5 procent istället för accepterade 2-2,5 procent. Som kompensation blev vi lovade en bänk halvvägs ner i backen våren 2016 och att GC-vägen skulle tas med i framtida budgetprocess.

Men någon ny, säkrare väg blev det inte då.
– Vi i hembygdsföreningen får en känsla av att vår verksamhet kanske inte är så viktig för kommunen, skrev föreningen 2018.

Men så är det inte alls, försäkrar kommunalrådet Cecilia Burenby (S).
– Hembygdsföreningen har en fantastisk verksamhet, hela området är jättefint, säger hon. Vi vill gärna ha en lösning.

Nu är hembygdsgården julpyntad, för den som kan ta sig in och kika in i stugorna. I Bergastugan har familjen bänkat sig kring bordet och här står också julkrubban och annat klassiskt julpynt på plats. Julbocken står i ladugården. Ekbacken har också julpyntats, liksom Vagnsmuseet och utanför Smedgården i stora museibyggnaden är det trångt med tomtar, änglar och luciatåg.
– Det är roligt att ingenting försvunnit än så länge, säger Mikael Nielsen som jobbar i hembygdsgården.
– I stället kommer det faktiskt till nya tomtar och julpynt, det är roligt, säger Kalle Svensson som är ordförande i hembygdsföreningen.

Hembygdsföreningen har byggt upp miljöerna till jul i fem-sex år. Både förskolor och skolor passar på att göra utflykt till hembygdsparken och smygtitta in på julfirarna i de gamla husen. Sedan tar barnen med sig föräldrarna och sina mor- och farföräldrar, berättar Mikael Nielsen, det här är ett populärt besöksmål.

Belysningen i stugorna tänds vid tretiden på eftermiddagen och lyser sedan till tio på kvällen. På morgonen tänds det igen några timmar. Julfirandet kommer att pågå i stugorna åtminstone till tjugondag Knut, kanske längre.


SUSANNE HASSELQVIST

PÅ STARTSIDAN JUST NU