Klik venligst
MJÖLBY 2020-4-14 KL. 08:15

Varför heter Mjölby som det heter?

Av Carolina Fransson

MJÖLBY. Mjölby - varför heter staden så? Och vad betyder namnet? Vi ringde upp Hans Blomberg, som har ett stort intresse för namn på orter, städer och gator. För att ta reda på varför platser heter som de heter kan man läsa i gamla kyrkböcker och köpehandlingar, berättar han. Hans har tagit reda på mycket fakta kring platsers namn genom facklitteratur i form av ortsnamnsforskning och etymologi (vetenskapen om ords ursprung).

Varför heter Mjölby som det heter?
Mjölby betyder kvarnarnas by. Foto: Carolina Fransson

Vad betyder namnet Mjölby?
– Mjölby betyder kvarnbyn eller kvarnarnas by. Jag har sett Mjölby nämnas i en köpehandling från 1285, men på den tiden - och innan - var det få som kunde läsa och skriva. Det dokumenterades inte heller så mycket då. Det fanns ju inga tidningar till exempel. Mjölby kan därför ha fått sitt namn flera hundra år tidigare innan namnet skrevs ner.

– På den tiden fick städer och orter ofta sina namn efter att folk i allmänhet började kalla platsen något. Det var inte som i dag, när kommunerna bestämmer namn på gator och platser. Vad jag sett hette Mjölby från början Mölla by, där Mölla betydde kvarn och by betydde by eller gård. På den tiden var det en kvarnby vid Svartåns fall och Birger Jarls bror Elof skänkte två kvarnar till Vreta Kloster. Senare började man kalla staden Mylla by och sen har folk associerat det till mjöl - så det blev Mjölby.

Finns det några gator i Mjölby som du studerat närmare?
– Nej, men jag kan säga att en del gator får sina namn efter omgivande orter - och orter som vägen går till eller gick till en gång i tiden. Vi har till exempel Västa Hargvägen, som leder till Västra Harg, Skänningevägen, som leder till Skänninge och Linköpingsvägen, till Linköping. Den typen av gator är ganska vanliga i Mjölby. De kan ha uppkommit efter att folket som bodde här ofta sa att ”vi åker Skänningevägen eller vi rider Linköpingsvägen”. Sen är det ganska vanligt att det finns ett Kungsvägen eller Kungsgatan i olika städer och det kan man ofta koppla till att kungen har varit där på besök och ridit på just den vägen till exempel - eller att staden vill hedra kungen eller kungaätten genom att namnge en gata efter kungen, säger han.

Tror du att Mjölby kan komma att byta namn i framtiden?
– Nej, det tror jag inte. Mjölby är ett sånt inarbetat namn nu och städer byter sällan namn för namnet är viktigt för invånarnas identitet. Det händer i bland att orter byter namn, men i huvudsak handlar det då om att namnet låter fult eller har en sexuell anspelning. När järnvägen kom bytte en del orter namn också. Det gjorde till exempel Tranås. Tranås hette från början Lövstad, men när järnvägen kom upptäckte man att det fanns många Lövstad redan och då bytte man namn för att det inte skulle ske en förväxling när man köpte tågbiljetter. Men då blev det två Tranås i stället, upptäckte man, då det redan fanns ett Tranås i Skåne. Då fick Tranås i Skåne byta namn till Skånes Tranås. Men när det gäller Mjölby finns det ingen risk för förväxling och det låter inte fult, så jag tror inte att det kommer att byta namn.

PÅ STARTSIDAN JUST NU