Klik venligst
MJÖLBY 2021-12-14 KL. 23:56

UF-företaget siktar högt med sin ergonomiska mus

Av Anton Rimstedt

MJÖLBY. De är UF-företaget som går in som återförsäljare åt ett betydligt större norskt företag, för en satsning på en smart och ergonomisk datormus. Kungshögaeleverna som kallar sitt företag Loel har höga ambitioner.

UF-företaget siktar högt med sin ergonomiska mus
Elsa Björkman, Lilly Kolsbo, Oliver Wertheim, Levinio Ibrahim på UF-företaget Loel i Mjölby. Foto: Privat.

När Östgötatidningen för några veckor sedan var på Kungshögaskolan när unga företagare mötte lokalt näringsliv för coachning och vägledning så pratade vi med flera grupper av UF-företagare om deras affärsidéer. Men vi fick veta att det kanske mest intressanta, enligt Bengt Liljedahl, ordförande för Företagarna i Mjölby, UF-företaget inte fanns på plats den kvällen. Loel, som de kallar sig, vill satsa på ergonomiska datormöss och har därför inlett ett samarbete med ett innovativt norskt företag.

Kungshöga-UF-företaget är återförsäljare åt det norska datormusföretaget Tripleinspire som säljer ergonomiska möss. Loel består av Elsa Björkman, Lilly Kolsbo, Oliver Wertheim och Levinio Ibrahim. Alla fyra elever/entreprenörer finns med när Östgötatidningen får en pratstund med UF-gänget.
– Produkten är formad så att din hand och handled ska må bra. Det är väldigt stora kostnader som staten och arbetsgivare behöver betala för sjukskrivningar som sker på grund av musarm och liknande problem. Vi vill ge arbetsgivare möjligheten att undvika de hälsomässiga och ekonomiska problemen genom att erbjuda ergonomiska möss, säger Elsa Björkman.

Oliver Wertheim fyller i:
– Många med kontorsjobb står ut med smärta i armar och axlar till följd av användning av ”vanliga” möss. När man väl har fått musarm så är det väldigt svårt att komma ifrån det.

I grunden är det ett kinesiskt företag som Tripleinspire är återförsäljare åt, och sedan är Loel i sin tur återförsäljare till Tripleinspire.
– Tripleinspire tyckte det var en väldigt bra idé att vi som UF-företag skulle hjälpa dem att sälja och samtidigt att vi ska lära oss hur det funkar att vara återförsäljare. De tycker om att unga börjar med företagande, de gillar sånt, säger Oliver Wertheim.

Tjänar de något på att ”släppa in” er?
– Vi köper in av dem direkt, och sedan lägger vi bara på en liten summa, och det är det som vi tjänar, berättar Elsa Björkman.

Det märks att de själva verkligen tror på både produkten i sig och på sin egen affärsidé att ”köpa in sig” hos ett etablerat företag och hjälpa dem med försäljning i Östergötland och Sverige.
– Den här musen är upphöjd och vriden i en mycket mer naturlig position för oss än en vanlig mus, säger Elsa Björkman.

De berättar att den ergonomiska musen har fler funktioner än bara just en utvecklad ergonomi.
– Från musen kan du också styra hur ljust det ska vara på skärmen, man kan också programmera mjukvaran så att man genom olika mustryck kan göra olika saker på datorn, berättar Oliver Wertheim.

Elsa Björkman:
– Man kan programmera så att man genom kommandon på musen kommer direkt in till exempelvis en hemsida som man alltid jobbar med.

Alla dessa funktioner och bekvämligheter gör dock att produkten blir dyr. En mus kostar ungefär 1500 kronor.
– Men köper man i större volymer så blir det ju rabatt, säger UF-gruppen unisont på klassiskt säljmanér.

– Vi satsar också därför mot större företag där vi ser att arbetsgivare behöver betala stora summor för sjukskrivningar och sjukförsäkringar, säger Elsa Björkman.

Loel kommer inte ha ett eget ansvar för försäljningen i Sverige, utan mer lokalt i Östergötland med omnejd.
– Vi kommer få sälja över hela Sverige, men de lämnar det här området lite mer till oss.

Förhoppningen är att de ska kunna fortsätta med det här efter själva UF, efter gymnasiet.
– Det är planen om vi känner att vi blir bekväma med det.

Anton Rimstedt



Så här ser den ergonomiska musen ut. Foto: Tripleinspire.


PÅ STARTSIDAN JUST NU