Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MJÖLBY 2023-2-27 KL. 11:23

Stor utökning av antalet platser för interner

Av Sara Anderberg

SKÄNNINGE Fler än etthundra nya interner kan tas emot på anstalten i Skänninge när två helt nya hus står klara på området. Det innebär också fler arbetstillfällen men också ett intensivt arbete för att hitta personal.

Stor utökning av antalet platser för interner
Anna Persson, kriminalvårdsinspektör, blir ny chef i den nya delen av fängelset i Skänninge. Foto: Sara Anderberg

Förra veckan invigdes det första av två nya bostadshus på anstalten i Skänninge. Där ska totalt cirka etthundra interner få sina tillfälliga bostäder under den tid de ska avtjäna straff. På grund av den stora platsbristen inom kriminalvården räknar man redan nu med en överbeläggning som gör att 136 interner ska kunna få plats i de nya husen.

I förra veckan var det pampig invigning och visning av de nya lokalerna. Då visades cellerna och de gemensamma lokaler där interner ska vistas.
Det rör sig om stora celler för en intern, som kan utökas till plats för två vid behov. Med hög takhöjd kan man lättare få in en våningssäng. Varje cell innehåller badrum med dusch och ett stort fönster med okrossbart glas.
Ett gemensamhetsutrymme med kök ska användas för måltider och på helgerna är tanken att internerna ska laga maten själva. Då kommer inge färdiga rätter utan i stället råvaror och ett recept. Säkerheten är i fokus för allt och inte minst i köket där man måste skruva fast vissa saker som kan användas i syfte att skada.

För att allt ska flyta på krävs det mer personal. I det första huset som öppnas ska 21 personer arbeta dagtid, hela veckan. Natten täcks av anstaltens gemensamma nattpersonal.
Fast att få in ny personal är inte det lättaste, har det visat sig. Behovet av att hitta flera är mycket stort.
–Vi rekryterar massor med personal, inte minst till sommaren, säger Emil Ahlqvist som är kriminalvårdschef.
Den personal som ska jobba i de nya husen kan se fram emot fräscha utrymmen, inte minst gäller det de avskilda personalutrymmen som finns på våning två.

–Det är verkligen fräscht och fint, säger Tova Wallenmyr som arbetar i de äldre delarna av anstalten men som kom för att titta på lokalerna vid invigningen.
–Och det ser bra ut med det klientnära arbetet som ska ske här, fortsätter hon.

Anna Persson blir ny chef i det nya huset. Hon är kriminalvårdsinspektör men började en gång för sisådär 20 år sedan som sommarvikarierande kriminalvårdare.
–Det här ska bli väldigt roligt, säger hon om utmaningen att forma personalstyrkan och arbetet med internerna i det nya huset.
–Det gäller att vi hittar rutiner och att vi skapar trivsel, säger hon.

Vid invigningen var många på plats. En av dessa var kommunalrådet i Mjölby, Cecilia Burenby (S).
–Det här är jättefint och det är bra för Mjölby med en så bra och stabil arbetsgivare, säger hon.

Det nödvändiga bandet klipptes av Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetsdirektör vid kriminalvårdsstyrelsen. Han uttryckte det långsiktiga målet med hela verksamheten:
–Att få våra klienter att inte återfalla i brott.

SARA ANDERBERGHär kan man bli inlåst i en ny fräsch cell med badrum. Kriminalvårdschefen Emil Ahlquist blev dock utsläppt efter sin titt på rummet. Foto: Sara Anderberg


PÅ STARTSIDAN JUST NU