Klik venligst
MJÖLBY 2020-2-7 KL. 09:45

Skolkockarna lagar lunch – för tio kronor portionen

Av Lotta Hofström

MJÖLBY. Kockarna på Lagmansskolan lagar lunch åt drygt 680 barn varje skoldag – med en budget på drygt tio kronor portionen. I onsdags tävlade "Team Lagman" i finalen av skolmats-SM.
Som enda östgötskt lag någonsin tog sig Lagmansskolans kockar, Team Lagman med Klaus Rinnegård i spetsen, till finalen i skolmats-SM 2020.

Skolkockarna lagar lunch – för tio kronor portionen
Klaus Rinnegård, driftchef på måltids- och lokalvårdsavdelningen och kockarna Nadine Carenlöw-Setiawan och Andreas Lindorsson tävlade i SM i skolmat. Foto: Mjölby kommun

Team Lagmans tävlingsmeny, som bland annat bestod av en morot- och potatissoppa och vegetarisk mjölnarbiff, serverades på finaldagen i onsdags till alla elever på skolan.
– Det var en helt fantastisk dag. Alla fick smaka! Att tävla gör vi inte för vår skull utan för elevernas och all måltidspersonals skull för att lyfta skolmåltiderna, säger Klaus som var lagledare för Team Lagman och är driftchef på måltids- och lokalvårdsavdelningen i Mjölby kommun.

DET VAR första gången som kockarna tävlade ihop, och sett till att de inte hunnit öva så mycket som vi ville så var lagmedlemmarna nöjda med insatsen.
– Laga mat det kan vi, men vi har ingen tävlingsvana och har inte jobbat tillsammans så mycket, till skillnad från de andra lagen, men vi kom ut med maten i tid och den var god, säger Klaus.

I tävlingen fick portionen inte kosta mer än 12 kronor, men i verkligheten lagar de skolmat till en ännu lägre summa.
– Våra kockar är väldigt duktiga på att laga ekonomiskt och näringsrikt. De gör billigare och dyrare rätter som man slår ut på veckan, säger måltidschefen Marie-Louise Nydahl i Mjölby kommun.

PÅ LAGMANSSKOLAN serveras i princip aldrig halvfabrikat. Här bakar kockarna också brödet själva samt serverar en vegetarisk rätt per dag jämte en fisk- eller kötträtt. Att göra god mat för en så liten peng kräver sin kompetens, och enligt Marie-Louise är kockarnas möjlighet till kompetenshöjning a och o.

Att minska matsvinnet är mycket viktigt för att kunna hålla budget.
– Det jobbar vi stenhårt med i måltidsservice. Det är populär mat som ger mest svinn, för då tar eleverna mer än de borde – kanske för att det kan vara mycket folk i matsalen så att man inte känner att man hinner gå två gånger, säger han.

På Lagmansskolan är favoriträtterna stekt fisk med kall sås och falukorv eller köttbullar med pasta.

TEAM LAGMAN valde i sin SM-meny, som exempel på att minska matsvinn, att fritera rotfruktsskalen istället för att slänga dem i gröna påsen.

Andra sätt att hålla budgeten är att inte laga 700 portioner på en gång utan istället efter hand, då man vet hur många elever som ska äta, samt säsongsanpassa salladsbuffén.
– Gurka och tomat är dyrt på vintern och då blir det mer rotsaker istället, säger Marie-Louise.


Morot- och potatissoppa med gul ärthummus på östgötska ärtor, vegetarisk mjölnarbiff och sej stod på menyn när Team Lagman från Lagmansskolan tävlade i skolmats-SM. Foto: Mjölby kommun


PÅ STARTSIDAN JUST NU