Klik venligst
MJÖLBY 2020-2-21 KL. 11:30

Så ska unga fira – när Mjölby fyller 100 år

Av Lotta Hofström

MJÖLBY. I samband med att Mjölby stad firar 100 år under 2020 så arrangeras en mässa, för unga mellan 13 och 19 år, för att uppmärksamma alla fritidsaktiviteter som finns i kommunen. En vuxen och en tonåring kommer att fungera som konferencier under eventet.
Personalen på fritidsgårdarna i Mjölby, Mantorp och Skänninge har just börjat planera mässan.

Så ska unga fira – när Mjölby fyller 100 år
Brillan Roth, enhetschef, Håkan Blomkvist, fritidsledare, Martin Orselius, fritidsledare, Erika Altun, fritidsledare, Joachim Thörn, enhetschef, Jan Andersson, verksamhetssamordnare samt Helena Bloom, verksamhetssamordnare. Foto: Lotta Hofström

Först och främst ska en ram skapas för eventet, berättar fritidsgårdarnas enhetschef Brillan Roth, och sedan ska ungdomarna vara delaktiga i planerna.

Helst vill personalen på fritidsgårdarna ha ett par ungdomar med i arrangörsgruppen eftersom den stora utmaningen är att skapa ett event som lockar unga.
– Vi vill veta vad ungdomarna vill ha. Kanske besök av en influencer?, säger Helena Bloom som är fritidsledare och verksamhetssamordnare i Mjölby.
– Men unga är mycket "här och nu" och det kan vara svårt att veta vad man vill ha i höst, säger Brillan Roth.

UNDER våren och sommaren kommer personalen på fritidsgårdarna att samtala med ungdomar, både enskilt och i grupp, om vad de önskar göra och se på mässan.

Klart hittills är att platsen blir Norrgården och att lokala föreningar – inom allt från idrott till jakt till teater –ska vara på plats under eftermiddagen för att erbjuda prova på-aktiviteter.
– På kvällen blir det någon dj eller disco. Vi kommer också att ha en scen där man kan visa upp sin förening eller ha uppvisning i till exempel dans, säger Helena.

REPRESENTANTER från räddningstjänsten, polisen, hbtq-föreningen Liquid och Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) har redan visat intresse att medverka på mässan.

Eftersom personalen på fritidsgårdarna vill att tonåringarna ska få prova på så kommer endast finnas plats för cirka 20 noggrant utvalda föreningar eller aktiviteter.
– De kommer att behöva ett par kvadratmeter var inomhus. Scouterna eller hemvärnet kanske kan vara utomhus, säger enhetschefen Joachim Thörn.

BUDGETEN för 100-årsfesten är 50 000 kronor, en peng som kommer från kommunens festkassa för jubileet. Den som har idéer för mässan är välkommen att kontakta fritidsgården, hälsar fritidsledarna.


Personalen på fritidsgårdarna i Mjölby kommun vill skapa ett event tillsammans med ungdomarna – för ungdomarna. Foto: Lotta Hofström


PÅ STARTSIDAN JUST NU

Badguiden i Östergötland
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:44

Badguiden i Östergötland

Här är vår guide till länets badplatser.

Här kan du bada i Askersund
BOSTAD 2020-7-3 KL. 15:43

Här kan du bada i Askersund

Vid toppen av Vättern ligger den lilla kommunen som har många badplatser.

Recept: Brendas jordgubbstårta
MOTALA 2020-7-3 KL. 15:33

Recept: Brendas jordgubbstårta

"Jag gör mina mousse med färska bär och utan socker"

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid
ÖSTERGÖTLAND 2020-7-3 KL. 15:29

Om dödsannonsen från 1800-talet till nutid

Experten: "Den kanske blir än mer personlig"

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma
BOXHOLM 2020-7-3 KL. 13:00

Kattunge överlevde tack vare bonusmamma

Stumpan hittades uttorkad och ensam – räddades och fick ett nytt liv.

Fler nyheter